Yapay zekâ token’ları (artificial intelligence-AI) nedir?

Yapay zekâ (artificial intelligence-AI), insan benzeri zekâ ve öğrenme yeteneklerini simüle veya taklit etmek amacıyla bilgisayar sistemlerine uygulanan bir disiplindir. 

Yapay zekâ; derin öğrenme, makine öğrenimi, doğal dil işleme, görüntü işleme gibi alt alanlardan oluşur. Büyük veri analizi yapma, karar verme süreçlerini otomatikleştirme, nesneleri tanıma, dil çevirisi, oyun oynama gibi pek çok alanda kullanılır.

Yapay zekâ nasıl çalışır?

Yapay zekâ, veri tabanlı bir altyapıya sahiptir. İnternetten üzerinden toplayıp depoladığı verileri işler. Bu işlenen veriler kullanılarak yapay zekâ algoritmaları eğitilir. Makine öğrenimi ve derin öğrenme gibi tekniklerle algoritmalar, veriye dayalı öğrenme ve gelişme yeteneğine sahip olur. 

Yapay zekâ teknolojisinin kullanıldığı alanlar

Yapay zeka teknolojisi, son yıllarda oldukça hızlı gelişen bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzde pek çok alanda kullanılan bu teknolojinin yarattığı katma değer de oldukça büyük. Sağlık, otomotiv, finans, e-ticaret, endüstri, eğitim sektörlerinde yapay zekânın yaygın kullanımı olduğunu söylemek mümkün. İlerleyen dönemlerde bu sektörlerin içinde de başka sektörlerde daha fazla kullanılması bekleniyor. 

Kripto paralarla yapay zekâ arasındaki ilişki nasıl gelişti?

Kripto paralar ve yapay zekâ arasındaki ilişki, blokzincir teknolojisinin ortaya çıkmasıyla birlikte doğdu. Blokzincir, yapay zekâda veri işleme ve analiz için ihtiyaç duyulan büyük ölçekli verilerin güvenli, şeffaf ve bütünlüklü olmasında etkili rol oynar.

Bununla birlikte yapay zeka ve blokzinciri birleştiren projelerin bir ürünü olarak yapay zeka token’ları olarak sınıflandırılan kripto paralar ortaya çıktı.  Söz konusu projeleri finanse etmek, geliştirmek ve teşvik etmek için kullanılan bu token’lar aynı zamanda projelerde kullanılan algoritmaların çalıştırılması, veri paylaşımı, model eğitimi, tahminlerin gerçekleştirilmesi gibi işlemlerde de kullanılır.

Paribu’da hangi yapay zekâ token’ları listelenmektedir?

Paribu’da listelenen yapay zekâ ve merkeziyetsiz yapay zekâ token’ları, Ocean Protocol (OCEAN), Fetch.ai (FET),The Graph (GRT), Render Token (RNDR) ve iEXEC RLC (RLC)’dir.

 

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN