Token nedir?

Token, var olan bir blokzincirde bulunan birim değerdir. Token’ların kendi blokzincirleri yoktur, mevcut bir kripto para biriminin blokzincirine bağımlı olurlar. Token’ların birim değeri olduğundan, bu değer alınıp satılabilir. Değer, madeni para, puan, sertifika, oyun içi öğeler vb. şekillerde olabilir.

Token’lar genellikle borsada halka arz edilen şirketlerin halka arz ile karşılaştırılabilecek bir ICO (“Initial Coin Offering” ya da Türkçesiyle “İlk ​Koin Arzı”) veya IPO (“Initial Public Offering” ya da Türkçesiyle “İlk Halka Arz”) kitle satışında fon toplamak için kullanılır. ICO durumunda, şirketler blokzincir üzerinden halka açılabilirler.

IPO, ICO veya Token Crowdsale’de bir şirkette hisse satın aldığınız gibi, satın aldığınız jetonlar şirketteki bir payı temsil etmek için kullanılabilir veya karar verme için oy haklarınız olabilir. Bu nedenle jetonlara kripto para varlıkları veya kripto varlıkları ve kripto özkaynakları da denir.

Bir kripto para birimi ve bir token arasındaki en büyük fark, kripto para birimlerinin kendi blokzincirine sahip olmalarıdır, diğer yandan token’ler, merkezi olmayan uygulamaların oluşturulmasını kolaylaştıran Ethereum, Bitcoin, Waves gibi bir blokzincir üzerine inşa edilmiştir.

Token para, içsel değerinden daha büyük bir değeri temsil eden bir para biçimidir. Başlangıçta bankalar, altın veya diğer değerli metallerde ağırlıklarına değer olan madeni paralar yayınladılar, ancak bankalar kısa süre sonra, belirli bir miktarda değerli metal değerinde olacağını garanti edebilecekleri banknot veya madeni paralar gibi jeton paraları vermeye başladılar. Token para, bankanın banknot veya madeni paraların garantisine veya desteğine dayanır ve hükümet yasalarına veya düzenlemelerine dayanır. Bazı durumlarda, token parası enflasyon veya hükümet çok fazla para basması nedeniyle değerde düşebilir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN