İşlem (transaction) nedir?

Transaction (işlem), kripto para biriminin değerinin, blokzincir ağında bir varlıktan diğerine taşınması işlemine verilen isimdir.

Bir işlem, blokzincire dahil edilen Bitcoin cüzdanları arasında bir değer aktarımıdır. Bitcoin cüzdanları, işlemleri imzalamak için kullanılan özel bir anahtar veya tohum adı verilen gizli bir veri parçasını tutar ve cüzdanın sahibinden geldiğine dair matematiksel bir kanıt sağlar.

İmza ayrıca, işlem yapıldıktan sonra işlemin herhangi bir kişi tarafından değiştirilmesini de önler. Tüm işlemler ağda yayınlanır ve genellikle madencilik adı verilen bir süreçle 10-20 dakika içinde onaylanmaya başlar.

Şu örnek açıklayıcı olacaktır; birine gönderdiğiniz Bitcoin’lerin size bir başka Bitcoin kullanıcı tarafından gönderildiğini varsayalım.  Onları size gönderdiklerinde, gönderdikleri adres işlem girişi olarak Bitcoin blokzincirine (şifrelenmiş ve erişilemeyen kayıt defteri) kaydediliyor, adresiniz ve gönderdikleri adres, Bitcoin ağına işlem çıktısı olarak kaydediliyor.

Bu Bitcoin’i bir başkasına gönderdiğinizde, cüzdanınız parayı gönderdiğiniz kişinin adresi olan bir işlem çıktısı oluşturur. Bu işlem daha sonra Bitcoin ağına işlem girişi olarak Bitcoin adresinizle kaydedilecektir.

Bu kişi söz konusu Bitcoin’leri başka birine gönderdiğinde, adresi de işlem girdisi olur. Diğer kişinin Bitcoin adresi ise işlem çıktısı olur. Süreç bu şekilde devam eder.

Bu sistemi kullanarak, insanlar Bitcoin işlemlerini Bitcoin’in ilk oluşturulduğu zamana kadar izleyebilir ve kimin herhangi bir zamanda kime gönderdiğini anlayabilir. Bu ise, tüm işlemlerin herhangi bir zamanda kontrol edilebileceği tamamen şeffaf bir sistem oluşturur.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN