Public key nedir?

Genel anahtar (public key), kullanıcının hesabına kripto para transfer edilebilmesini mümkün kılan bir tür şifreleme kodudur. Özel anahtar (private key) ile birlikte genel anahtar, kripto ekonomisinin güvenliğini sağlamak için gerekli araçlardır.

Bir kullanıcı Bitcoin ya da altcoin’lerle ilk işlemini başlattığında, benzersiz bir ortak anahtar ve özel anahtar çifti oluşturulur. Anahtarların her biri, kullanıcının varlıklarını dijital ekosistemde güvende tutmaya yardımcı olan uzun bir alfanümerik karakter dizisidir.

Özel anahtar yalnızca kullanıcı tarafından bilinir ve kullanıcının dijital kimliği olarak işlev görür. Özel anahtar, kullanıcıya hesabından başka bir işlem yapması, geri çekmesi, aktarması veya gerçekleştirmesi için yetki verir. Genel anahtarı oluşturmak için özel anahtara karmaşık bir algoritma uygulanır ve her iki anahtar da dijital bir cüzdanda saklanır.

Özel anahtarın imzası özel anahtarın sahipliğini kanıtlar. Ortak anahtar özel anahtar kullanılarak oluşturulduğundan, dijital imzanın özel anahtarından geldiğini kanıtlamak için kullanıcının ortak anahtarı kullanılır. İşlem geçerli olarak doğrulandıktan sonra, transfer edilecek tutar alıcının genel adresine gönderilir.

Genel adres, genel anahtarın karma bir sürümüdür. Ortak anahtar son derece uzun bir sayı dizesinden oluştuğundan, genel adresi oluşturmak için sıkıştırılır ve kısaltılır. Gerçekte, özel anahtar, genel adresi oluşturan genel anahtarı oluşturur. İki kişi, bir kripto para transferi için bir anlaşmaya vardıktan sonra, genel adreslerini birbirlerine gösterirler.

Genel adres bir banka hesap numarası gibidir. Gönderenin parayı alıcıya gönderebilmesi için bu numaraya ihtiyacı vardır. Böylelikle alıcı daha sonra özel anahtarıyla gönderilen kripto parayı harcayabilir veya çekebilir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN