Kriptografi (cryptography) nedir?

Kriptografi, kodları kullanarak bilgi ve iletişimi korumaya yönelik bir yöntemdir. “Crypt-” öneki “gizli” veya “kasa” anlamına gelir. “-graphy” soneki “yazma” anlamındadır.

Bilgisayar biliminde, kriptografi, mesajları deşifre edilmesi zor yollarla dönüştürmek için matematiksel kavramlardan türetilen güvenli bilgi ve iletişim tekniklerini ve algoritmalar adı verilen bir dizi kural tabanlı hesaplamayı ifade eder.

Bu belirleyici algoritmalar, kriptografik anahtar üretimi, dijital imzalama, veri gizliliğini korumak için doğrulama, Web’de gezinme ve kredi kartı işlemleri ve e-posta gibi gizli iletişim için kullanılır.

Yukarıdaki kriterlerin bir kısmını veya tamamını karşılayan prosedürler ve protokoller kriptosistemler olarak bilinir. Kriptosistemlerin genellikle sadece matematiksel prosedürlere ve bilgisayar programlarına atıfta bulunduğu düşünülmektedir; bununla birlikte, tahmin edilmesi zor parolaların seçilmesi, kullanılmayan sistemlerin oturumlarının kapatılması ve hassas prosedürlerin dışarıdakilerle tartışılmaması gibi insan davranışlarının düzenlenmesini de içerir.

Şifreleme sistemleri, bilgisayar sistemleri, akıllı telefonlar ve uygulamalar gibi aygıtlar arasındaki iletişimi güvence altına almak için iletileri şifrelemek ve şifresini çözmek için şifreleme algoritmaları veya şifreleri olarak bilinen bir dizi yordam kullanır.

Bir şifreleme paketi şifreleme için bir algoritma, mesaj kimlik doğrulaması için başka bir algoritma ve anahtar değişimi için başka bir algoritma kullanır. Protokollere gömülü ve işletim sistemleri ve ağa bağlı bilgisayar sistemlerinde çalışan yazılımlara yazılan bu işlem, veri şifreleme/şifre çözme için genel ve özel anahtar oluşturma, mesaj kimlik doğrulaması için dijital imzalama ve doğrulama ve anahtar değişimi içerir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN