Ethereum staking para çekme işlemleri, nisan ayına ertelendi

BloombergHT’de yayınlanan 30 Dakika programına konuk olan Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul, sektörde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

Ethereum staking para çekme işlemleri, nisan ayına ertelendi

Ethereum geliştiricileri, merakla beklenen ve stake edilmiş ETH’nin geri çekilmesini sağlayacak Şangay yükseltmesinin nisan ayının ilk iki haftasında gerçekleşeceğini belirtti.

Geliştiriciler, 14 Mart haftasında Ethereum’un Goerli test ağında Şangay yükseltmesinin kapsamlı bir provasını almayı planlıyor. Her şey sorunsuz ilerlediği takdirde, yaklaşık bir ay sonra Şangay güncellemesi Ethereum üzerinde gerçekleştirilecek.

NFT satışları şubat ayında 2 milyar doları aştı

Veri analitiği firması DappRadar’ın verilerine göre; NFT satış hacmi, şubat ayında geçtiğimiz ilkbahardan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.  Ocak ayında 941 milyon dolar olan işlem hacmi, geçen ay yüzde 117’lik bir artışla 2 milyar doları aştı.

Bu artışın sebebi ise, Blur’un işlem hacmi olarak görülüyor. Şirketin teşvik programı aracılığıyla BLUR token’ları biriktirmek için NFT’ler üzerinde washed trading yapan az sayıda balina tarafından oluşturulan bu hacmin, ekosistemde tartışma yarattığı da söylenebilir. NFT veri analitiği platformu Cryptoslam, bu durumu piyasa manipülasyonu olarak yorumlarken; DappRadar, Blur’un işlem hacmini en azından şimdilik meşru kabul ediyor.

Oyun motoru Unity, web3 araç kutusu ekliyor

3D oyun ortamları yaratmaya yönelik en popüler oyun geliştirici motorlardan biri olan Unity, geliştiricilere video oyunlarına entegre edebilecekleri web3 araç ve protokol türlerini göstermek için varlık mağazasına bir “merkezsizleştirme” kategorisi ekledi.

Kategori altında Unity geliştiricilerinin kullanımı için incelediğini söylenen 13 farklı “doğrulanmış çözüm” bulunurken; sanal araç kutusunda Algorand, Aptos Labs, Dapper Labs, ImmutableX, Solana, Tezos ve ConsenSys ürünleri Infura ve MetaMask yer alıyor. Birçok bağımsız oyun geliştiricinin kullandığı Unity’nin web3 oyun araçlarına olan ilgisi ve sahiplenmesi, blokzincir oyunlarının geleceği için büyük ve gerekli bir adım olarak yorumlanıyor.

Geçen haftanın öne çıkan başlıkları

Polygon, zk tabanlı merkeziyetsiz kimlik ürününü piyasaya sürüyor

Katman-2 ölçeklendirme platformu Polygon, sıfır bilgili (zk) merkeziyetsiz bir kimlik çözümünü tanıttı. Polygon ID hizmeti, kullanıcıların hassas bilgilerini üçüncü bir tarafa aktarmadan ya da potansiyel olarak saklanmasına izin vermeden kimliklerini çevrimiçi olarak doğrulamalarına olanak tanıyan kriptografik teknikler kullanan sıfır bilgi kanıtlarını (zk kanıtları) kullanıyor. Ayrıca, Polygon ID araç setine eklenen dört yeni araç ile (Verifier SDK, Issuer Node, Wallet SDK ve Wallet App) Polygon geliştiricilerinin, merkeziyetsiz kimliği kendi uygulamalarına entegre etmelerine olanak sağlanacağı belirtiliyor.

Robinhood, web3 cüzdanını yayınladı

ABD’li mobil hisse senedi alım satım uygulaması Robinhood, web3 cüzdanını App Store’da yayınladı. Robinhood, bu hamlesiyle 130 ayrı ülkede IOS kullanıcılarına cüzdan hizmetini ulaştırdı. İlk Beta sürümünü eylül ayında yayınlayan Robinhood, o tarihten bu yana Ethreum’u (ETH) ve cüzdanlar aracılığıyla kullanılabilecek 50’den fazla ERC token’ını platformuna eklerken; kullanıcıların Ethereum ve Polygon’daki favori koleksiyonlarını toplayıp saklayabilmesi için NFT token özelliği de ekledi.

Polygon ve Mercy Corps Ventures iş birliğiyle blokzincir bilinirliğinin artırılması hedefleniyor

Polygon blokzincir ağı ile insani yardım kuruluşu Mercy Corps’un yatırım kolu olan Mercy Corps Ventures ortaklığı kapsamında; yetersiz hizmet alan topluluklara blokzincir eğitimi verilecek. İki kurum blokzincir eğitiminin yanı sıra, bu topluluklara yönelik web3 çözümleri geliştirmeyi de hedefliyor.

ConsenSys, zkEVM rollup testnet’ini başlatacak 

Ethereum odaklı yazılım şirketi ConsenSys, zkEVM rollup’ının 28 Mart’ta halka açık bir testnet’te yayınlayacağını duyurdu.Son dört yıldır üzerinde çalışılan zkEVM, Ethereum blokzinciri üzerinde hızlı keskinlik, yüksek verim ve güvenlik sunmayı hedefliyor.

2022 yılının dördüncü çeyreğinde test ağı üzerinde başlatılan Beta sürümü’nde, 350 binden fazla işlemi işleyen çeşitli merkeziyetsiz uygulamaları (DApp) kullanan sınırlı kullanıcılara erken erişim sağlandı.  Solidity geliştiricilerinin geniş ölçekte zkEVM’yi test ettiği sırada DApp’ler oluşturup test etmesine ve başlatmasına izin verildi. ConsenSys zkEVM, şimdi de MetaMask ile entegre olarak çalışacak ve Infura entegtasyonu ile geliştiricilerin geniş ölçekte DApp’ler göndermesine de olanak sağlayacak.

Bu içerik en son 6 Mart 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN