Paper wallet (kağıt cüzdan) nedir?

Paper wallet (kağıt cüzdan); kripto paraları, siber saldırılardan korumak amacıyla kullanılan çevrimdışı saklama mekanizmasıdır. Kağıt cüzdanlar, fiziksel olarak kripto paraları değil, onlara ulaşmak için kullanılacak şifre ve bilgileri saklarlar. Tek başına maddi değeri olan bir belge değildir.

Paper wallet güvenli mi?

Paper wallet, internet bağlantısı ile çalışmayan bir belge olduğu için siber saldırıya açık bir cüzdan değildir. Ancak kaybolma, çalınma ya da hasar alma gibi riskleri barındırır. Eskiye oranla daha az tercih edilen bir saklama yöntemi olduğu söylenebilir.

Paper wallet nasıl alınır?

Kağıt cüzdanı almak için ilgili siteler ziyaret edilmeli ve anahtar oluşturulmalıdır. Anahtar oluşturma işlemi sırasında internet erişiminin kesilmesi, güvenlik seviyesini arttıran bir önlemdir. Anahtar oluşturduktan sonra da tarayıcı geçmişi temizlenerek önlem düzeyi daha da arttırılabilir.

Cüzdanın basılı halini almak için kullanılan yazıcı, büyük ağlara bağlıysa çalınma riski olabilir. Bu da baskı alırken bağlantının kesilmesi ya da olabildiğince güvenli bir ortamda yapılması gerekliliğini getiriyor. Hatta mümkünse şifreyi de şifreleyerek yazmak öneriliyor.

Avantajları ve dezavantajları

Paper wallet’ın siber saldırılardan etkilenmemesi büyük bir avantaj olsa da fiziksel belge olmanın getirdiği riskler de en büyük dezavantajıdır.

Şifre, en önemli koruyucu olduğu için sanal ortamda barındırılmaması, güvenlik seviyesini yükseltir. Ancak kağıt cüzdanın da oldukça iyi saklanması gerekir.

Genel olarak bakıldığında, son zamanlarda paper wallet hakkındaki görüşler, güvenlik seviyesinin yeterli olmadığı yönünde ilerliyor. Çünkü deneyimler gösteriyor ki, önemi yüksek olan fiziksel bir belgeyi saklamak meşakkatli bir süreç gerektirir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN