Bitcoin cüzdanı (Bitcoin wallet) nedir?

Bir kullanıcının özel ve genel anahtarlarını saklayabileceği bir Bitcoin cüzdanı olması gerekir. Ortak anahtarlar herkesle paylaşılabilen bilgiler içerirken, özel anahtarlar işlem sırasında yalnızca bir veya iki tarafça bilinen şifrelenmiş bilgiler içerir.

Bir Bitcoin kullanıcısı çeşitli cüzdan türlerinden birini seçebilir: Web cüzdanları, yazılım cüzdanları, donanım cüzdanları ve cep telefonu cüzdanları. Her cüzdan türünün kendi kullanımı ve güvenlik seviyesi vardır.

Web Cüzdan: Pek çok kişi kullanımı kolay olduğu için çevrimiçi cüzdan kullanmayı tercih eder. Tek yapmaları gereken, kaydolmak ve işlemler oluşturmaktır. Bununla birlikte, web cüzdanları diğer cüzdan türlerine göre daha az güvenlidir, çünkü bir bilgisayar korsanı web sitesinin depolandığı sunucuya komut dosyaları yükleyebilir ve özel anahtarlar da dahil olmak üzere tüm hassas bilgileri toplayabilir. Ne yazık ki, özel anahtar alındıktan sonra, bir Bitcoin kullanıcısı artık bunları kullanamaz.

Yazılım Cüzdanları: Bu cüzdanlar web cüzdanlarından daha güvenlidir. Bu cüzdanlar bilgisayara indirilir ve yüklenir, böylece kullanıcılar üçüncü taraftan hizmet almak yerine kendi bilgisayarlarında daha güvenli cüzdanlar oluşturabilirler. Bununla birlikte, blokzincirin kopyalarını oluşturmak için daha fazla zamana ihtiyaç duyarlar.

Donanım Cüzdanları: En güvenli cüzdanlardır, zira özel anahtarlarını asla açığa çıkarmazlar.

Cep Telefonu Cüzdanları: Bu taşınabilir cüzdanlar cep telefonları veya akıllı telefonlar aracılığıyla taşınabilirler. Web cüzdanları gibi, cep telefonu cüzdanlarının da tüm işlemlerin bir sunucu üzerinden işlendiği için blokzincirin bir kopyasını indirmesi gerekmez.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN