Non-custodial nedir?

Non-custodial, bir kripto para cüzdan türüdür. Gözetimsiz anlamına gelen bu kelime, çevrimdışı çalışan cüzdanlar için kullanılır. Bu tanımı anlayabilmek için önce karşıt anlamlısı olan custodial terimini bilmek gerekecektir.

Custodial nedir?

Custodial, kripto paraların üçüncü parti kişilerin kontrolünde saklandığı cüzdan türleri için kullanılır. Kripto para borsaları ve çevrimiçi cüzdanlar bu tanımın kapsamına girer. Cüzdan güvenliğinden sahibi değil, hizmeti sağlayan taraf sorumludur.

Non-custodial cüzdanın farkı

Non-custodial cüzdanda güvenlik kontrolü tamamen cüzdan sahibindedir. Siber saldırılara karşı savunma gücü daha yüksektir. Cüzdana erişimi sağlayan özel anahtar bilgileri korunduğu sürece cüzdana, söz konusu kullanıcıdan başka hiç kimse erişim sağlayamaz. Bu da custodial cüzdanla arasındaki en büyük farktır.

Non-custodial cüzdan türleri

Masaüstü, web, mobil, donanım ve kağıt olmak üzere 5 çeşit non-custodial cüzdan çeşidi vardır. Her birinin kullanım yöntemi ve işleyişi farklı olsa da teknik açıdan aynı özelliğe sahiptirler.

Masaüstü cüzdan bir uygulama gibi bilgisayara indirilebilen ve internet erişimine ihtiyaç duymadan çalışan cüzdan türüdür. Mobil cüzdan da bunun cep telefonunda çalıştırılan versiyonudur, her yerden ulaşabilme imkanı sunar.

Web cüzdan, internet tarayıcısı üzerinden çalışır ancak hizmet sağlayıcılar tarafından cüzdan bilgileri görülmez ve saklanmaz.

Kağıt cüzdan, bu türler arasındaki en eski yöntemdir. Cüzdan adresi, özel ve açık anahtar bilgilerinin yazılı olduğu kağıtlardır. Erişim kolaylığı için QR kod ile çalıştırılabilir.

Son olarak donanım cüzdan ise, aralarında güvenlik açısından en üst seviyeye ulaşmış olan cüzdan türüdür. USB belleğe benzer ve uygun girişi olan tüm cihazlarda çalıştırılabilir. Güvenlik seviyesinin yüksek olması sebebi ise, iki adımlı doğrulama ve PIN seçeneğine sahip olmasıdır. PIN kodu üç kez üst üste yanlış girilirse, kurulum sırasında oluşan seed kodu olmadan erişim sağlanamaz. Bu da herhangi bir çalınma durumunda başkalarının varlıklara erişmesini zorlaştırır.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN