Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon (DAO) nedir?

Merkezi olmayan otonom organizasyon yani, DAO; adından anlaşılacağı üzere, herhangi bir otoriteye bağlı olmadan, bilgisayar kodları tarafından yönetilen bir sistemdir.

Kripto paraların en önemli özelliği; merkeziyetsiz biçimde ve hiçbir otoriteye bağlı olmadan varlıklarını sürdürüyor olmalarıdır. DAO, bunun biraz daha ötesinde detaylara sahip olan ve Bitcoin’in çıkışının ardından hayali kurulmaya başlanmış bir kavramdır.

DAO nasıl çalışır?

DAO, Ethereum ağını kullanır ve bu ağın en güçlü özelliği olan akıllı sözleşmelerle çalışmaktadır. Buradaki amaç, sistemdeki karar verme gücünü herhangi bir otoriteye değil; otomatik bir sisteme ya da kitle kaynaklı bir sürece devredip, manipülasyonu ortadan kaldırmaktır. Bunun için ilk olarak, dünyanın her yerinden yatırımcıların anonim olarak para göndermelerine izin verildi. Daha sonra bu yatırımcılara jeton verilerek, olası projelerde oy kullanma hakkına sahip olmaları sağlandı. DAO’yu bağımsız hale getiren bu sürece fonlama süreci denildi.

DAO, 2016 yılının Nisan ayında çıkarıldı ve bu ekosistemde görülen en büyük fon toplama etkinliğine dönüşüverdi. Bu durum, 2016’nın Haziran ayında 3.6 milyon ETH’nin çalınmasına neden olan bir siber saldırıya, ardından da Ethereum ağındaki sert çatallanmaya yol açtı. Yaşanan siber saldırıdan dolayı, DAO’ya olan güven azalmış ve topluluk bölünmüş olsa da bu sistem, popülerliğini kaybetmedi. Daha güvenli bir altyapı için çalışmalar yoğunlaştırıldı ve sonuçlarını da almaya başladı.

DAO’nun geleceği

DAO, bir kesimin gözünde; güvenlik açısından güçlendirilmiş olsa da yasallık ve yapısallık ile ilgili endişe uyandırıyor. Fakat oldukça büyük bir kesim ve analist tarafından da oldukça olumlu yaklaşılıyor. Hatta geleneksel sistemin yerini alabileceği de düşünülüyor.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN