Çoklu imza cüzdanı (multisig) nedir?

Kripto para cüzdanları, kripto para alım satım ve saklama işlemleri için geliştirilen ürünlerdir. Sıcak, soğuk ve çoklu imza cüzdanı gibi türleri vardır. 

Kısaca; internet erişimiyle çalışan cüzdanlara sıcak cüzdan, internet bağlantısı olmadan çalışan cüzdanlara da soğuk cüzdan denir. Çoklu imza cüzdanları ise; kripto parayla ilgili güvenlik endişelerini ortadan kaldıracak çözümlere sahip bir cüzdan türüdür. 

Çoklu imza cüzdanı nedir?

Çoklu imza cüzdanı (multisig wallet), birden fazla kişinin işlem yapabildiği cüzdanlardır.  

Bu cüzdanlarda ortak sahipler ve imza sahipleri ‘ortak imza sahipleri’’ olarak adlandırılır. Her bir imza sahibinin, kendine özel kurtarma ifadesi bulunur. İşlem yapmak için de belirlenen asgari sayıda ortak imza sahibinin onayı gerekir. 

Bu cüzdanların en belirgin özelliği; iki veya daha fazla kullanıcının farklı belgeleri imzalama olasılığıdır. Tüm ortak imza sahipleri, cüzdandaki farklı işlemlerin ve fonların detaylarını görüntüleyebilir. 

Bir kullanıcı, kripto para cüzdanından para gönderirken bir işlem oluşturup bunu imzalar. Kullanıcılar, imzayı fon yönetiminde kullandığı gibi, fon sahibi olarak onaylama için de kullanır.

Çoklu imza cüzdanlarının faydaları nedir?

Artırılmış güvenlik: Çoklu imza cüzdanları, bir işlemi tamamlamak için birden fazla imza gerektirdiğinden dolayı normal cüzdanlara kıyasla gelişmiş bir güvenlik düzeyine sahiptir. İmzalayanlardan birinin özel anahtarları tehlikeye girse dahi, diğerlerinin özel anahtarları güvende olduğu sürece fonların kaybolma riski düşer. Bu sebeple yüksek hacimli işlemler için daha çok tercih edilir.

Dağıtılmış kontrol: Çoklu imza cüzdanları, birden fazla tarafın kontrol edebildiği bir sisteme sahiptir. Özellikle iş ortaklıkları, ortak girişimler gibi birden fazla kişi veya kuruluşun yetkili olduğu durumlar için kullanışlı bir yapıya sahiptir. Çoklu imza cüzdanlarında tüm imzalayanlar eşit yetkiye sahip olduğundan herhangi bir işlemi gerçekleştirmeden önce herkesin onaylaması gerekir.

Azaltılmış insan hatası riski: Çoklu imza cüzdanlarında bir işlemi doğrulamak ve onaylamak için birden fazla taraf gerektiği için insan hatasından kaynaklı aksaklıkların yaşanma riski oldukça azdır. 

Şeffaflık: Çoklu imza cüzdanları, tüm ortakların herhangi bir işlem gerçekleştirilmeden önce görmesine ve incelemesine izin veren bir şeffaflığa sahiptir. Böylece tarafların tamamı, herhangi bir işlemden haberdar olur ve hileli ya da yetkisiz faaliyetlerin önüne geçilebilir.

 

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN