Vitalik Buterin kimdir?

Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin veya Vitaly Dmitriyevich, Rus-Kanada asıllı programcı ve yazardır.

Eğitim hayatı ve kariyeri

Vitalik Buterin, 31 Ocak 1994 tarihinde Rusya’nın Moskova şehrinde dünyaya geldi. Ailesi Kanada’ya iş fırsatları için göç edene kadar da burada yaşamaya devam etti.

Taşındıklarında 6 yaşındaydı. İlkokulda üstün zekâlılar için özel bir programa kabul edildi. Bu program ona daha fazla şey öğrenme fırsatı sağlasa da arkadaşlarından uzaklaşmasına sebep oldu. Programa katıldığındamatematik ve programlama konularında doğal bir yeteneği olduğunu keşfetti. Ekonomiye de çok erken yaşta ilgi duymaya başlamıştı ve yaşından büyük çocuklara kıyasla iki kat hızlı şekilde üç basamaklı sayılarla işlem yapabildiğini keşfetti.

Buterin’i Bitcoin (BTC) ile tanıştıran mühendis babasıydı.
Bitcoin’e veya kripto para madenciliğine yatırım yapacak sermayesi olmayan Buterin, Bitcoin ödemeleri için blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

2010’ların başında bir Bitcoin meraklısı olan Mihai Alisie, Bitcoin merkezli bir yayın başlatma fikriyle Buterin’e gitti. İkili, sadece kripto para birimini ele alan ilk büyük yayın olan Bitcoin Magazine’i kurdu. Kanada, Ontario’daki Waterloo Üniversitesi’ne devam ederken yayını bir yan uğraş olarak görmesine rağmen, Buterin kısa sürede kripto para alanında saygın bir yazar hâline geldi.

Ethereum’un doğuşu

Buterin, 2012 yılında  Kaliforniya San Jose’de düzenlenen ilk Bitcoin konferansına katıldıktan sonra hevesli bir dünya gezgini hâline geldi. Seyahatlerini 2014 yılında tamamladığında Ethereum platformu üzerinde çalışmaya üzere, 100 bin dolar değerinde iki yıllık Peter Thiel Bursu ile ödüllendirildi.

Buterin’in Ethereum whitepaper’ını yayınlaması bir dönüm noktası oldu. Blokzincir teknolojisinden yararlanan yardımcı program olarak bir kripto para birimi geliştirme fikri yeni bir çığır açtı.

Buterin’in blokzincire olan ilgisi, onu bir değer saklama ya da değişim aracının çok ötesine geçen uygulamalar geliştirmeye yöneltti. Ancak Bitcoin, Buterin’in fikirleri için uygulanabilir bir platform değildi çünkü Bitcoin ağı, Buterin’in önerdiği işlevsellik türlerine benzer herhangi bir şeyi işlemek için tasarlanmamıştı.

Onun inşa etmek istediği şey, dağıtık hesaplama için bir platformdu. Fikrin merkezinde, akıllı sözleşmelere dayanan DAO’lar ve merkezi bir otorite olmaksızın aşağıdan yukarıya inşa edilen bir organizasyon yapısı vardı. Bu içgörü, aslında kripto para birimi hakkında kullanılan “merkeziyetsiz” kelimesinin sebebidir.

Buterin, blogunda merkezi olmayan yapısı nedeniyle DAO’ların şirket olmadığını ve akıllı bir sözleşmenin, kendi kendini uygulayan bir sözleşme olduğunu belirtmiştir. Ethereum’un başlangıçtaki eş kurucuları; Buterin, Gavin Wood, Charles Hoskinson, Anthony Di Iorio ve Joe Lubin’di. Ardından bu isimlerin arasına; Alisie, Amir Chetrit ve Jeffrey Wilcke de katıldı.

Ethereum, 2015’in temmuzunda piyasaya sürüldüğünde dünyanın ilk akıllı sözleşme platformu oldu.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN