Cold-Hot Storage nedir?

Dijital ortamda verileri saklamak için iki şekilde oluşturulan yöntem vardır: Cold ve hot storage.

Hot storage, kolay ulaşılabilen veriler için kullanılır; hızlı ve pahalı bir depolama türüdür. Cold storage ise, daha ekonomiktir ve sürekli kullanıma ihtiyaç duyulmayan veriler için kullanılan çevrimdışı depolama türüdür.

Örneğin; çeşitli bulut uygulamaları aracılığıyla dosya ve verileri saklamak, bir storage yöntemidir. Bulut sistemleri, ihtiyaca göre sıcak ya da soğuk özelliklerde hizmet sunabilirler.

Storage seçimi neye göre yapılır?

Hangi durumlarda cold, hangi durumlarda hot storage tercih edileceğini aslında verinin kendisini belirler. Sürekli ulaşılması gereken, gerektiği durumlarda paylaşılabilecek türden tüm veriler, hot storage yöntemiyle saklanmalıdır. Görsel ya da yazılı dosyaları Google tabanlı depolama sistemlerinde saklayıp; kullanımı gerektiğinde hızlıca indirmek, üzerinde çeşitli ekleme ya da değişiklikler yapabilmek hatta paylaşıma açabiliyor olmak, bunun en iyi örneğidir.

Cold storage yöntemiyle saklanan veri ya da dosyalara ulaşmak dakikalar hatta saatler sürebilir. Bazen veriler, disk içerisinde saklanarak internetten bağımsız hale de getirilebilir. Bu yöntemle; aktif şekilde kullanılması gerekmeyen, ihtiyaç durumu sorgulanan ya da önemli olsa dahi kullanım zamanı gelmeyen “hareketsiz veriler” saklanabilir.

Blokzincirde cold-hot storage

Blokzincir ekosisteminde kripto varlıkların depolanması işlemini cüzdanlar yapar. Sıcak ve soğuk olmak üzere, iki tür cüzdan vardır.

Sürekli yatırım hareketinde bulunulan kripto varlıklar, hot storage yöntemiyle güvende tutulabilir. Bu sayede kişi, dilediği an varlıklarıyla işlem yapabilir. Sıcak cüzdan kullanmanın yanı sıra, işlem yapılan kripto para borsalarında varlıkların tutulması da bir yöntemdir.

Yatırım sirkülasyonu olması planlanmayan varlıklar, soğuk cüzdan içinde, güvenle muhafaza edilebilir. Bu yöntemde internet erişimine gerek olmadığından, siber saldırılardan etkilenme ihtimali de en aza iner. Sadece belirlenen şifreyle giriş yaparak erişim sağlanabilir ve o şifre üçüncü kişilerle paylaşılmamalıdır.

 

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN