Bitcoin (BTC) nedir?

Bitcoin (BTC), merkeziyetsiz bir kripto para birimidir. Merkeziyetsiz ve dağıtık bir yapı sunan blokzincir teknolojisi üzerine inşa edilmiştir. Bu teknoloji, dijital defter olarak işlev görür ve her bir işlemin şeffaf, güvenli ve değiştirilemez bir şekilde kaydedilmesini sağlar. Açık kaynak kodlu bir yazılımdır; şifreli ve anonim kodlarla tanımlanır. Eşler arası (peer to peer/P2P) teknolojisini kullandığından, her türlü finansal işlemin eşler arasında güvenli bir ortamda kolayca kaydedilmesini sağlar. İşlemler, kriptografi ile güvence altına alınıp madencilik adı verilen işlem sayesinde doğrulanır.

Bitcoin’in açık kaynaklı bir yazılım olması, tüm dünyadan geliştiricilerin ağı geliştirerek katkıda bulunmasına olanak tanır. Günümüzde Bitcoin, yalnızca bir ödeme aracı olarak değil aynı zamanda bir değer saklama aracı ve yatırım enstrümanı olarak da kullanılır. 

Sınırlı arz miktarı, teknolojik altyapısı ve piyasaya sağlanan güven Bitcoin’e değer katar. Dünya genelinde birçok kurum, bu dijital varlığı ödeme yöntemi olarak da kullanıcılarına sunar. Talebin artması fiyat üzerinde yukarı yönlü bir baskı oluşturur. Sınır tanımayan altyapısı ve düşük işlem maliyetleri uluslararası para transferleri için hızlı ve güvenilir bir çözüm haline gelmesini sağlar.

Bitcoin ne işe yarar? 

Bitcoin, dijital dünyada birçok farklı amaç için kullanılabilen yenilikçi bir teknolojidir. 

Pek çok farklı konuda fayda sağlayan Bitcoin’in ne işe yaradığı kısaca şu şekilde açıklanabilir:

  • Merkezîyetsiz bir ödeme sistemi olarak işlev görür. Bu sayede kullanıcılar banka veya finansal bir aracı olmadan, doğrudan birbirlerine para transferi yapabilirler. 
  • Güvenli ve hızlı finansal işlemler gerçekleştirmek isteyenler için şeffaf bir alternatif olarak öne çıkar. 
  • Uluslararası para transferlerinde düşük maliyetler ve hızlı işlem süreleri sağladığı için tercih edilir. 
  • Bitcoin aynı zamanda bir değer saklama aracı olarak da kullanılır. Enflasyona karşı dayanıklı yapısı sayesinde yatırımcılar Bitcoin’i uzun vadeli bir yatırım aracı olarak değerlendirebilirler. Özellikle finansal istikrarsızlık yaşanan bölgelerde Bitcoin güvenli liman varlığı olarak popülerlik kazanır.
  • Bitcoin aynı zamanda akıllı sözleşmeler ve yenilikçi finansal uygulamalara temel oluşturur. Atyapısı, merkezî olmayan uygulamaların (DApp) ve yenilikçi projelerin geliştirilmesini destekler. Bu sayede finansal işlemler haricinde blokzinciri teknolojisi, tedarik zinciri yönetimi, dijital kimlik doğrulama ve veri güvenliği gibi alanlarda Bitcoin’den ilham alan çözümlerin geliştirilmesi mümkün hâle gelir.

Bitcoin nasıl çalışır? 

Bitcoin işlemleri blokzincir altyapısını kullanarak gerçekleştirilir. Node adı verilen düğümler, işlemlerin doğrulanmasını ve altyapının güncel kalmasını sağlar. Ağa eklenen işlemler madenciler tarafından kontrol edilir ve bloklar halinde altyapıya eklenir. İşlemleri doğrulamak için karmaşık matematiksel problemleri çözen madenciler, ödül olarak Bitcoin alır. Bu sayede ağ güvenilir hâle gelir ve dijital varlıkların dolaşıma girmesi sağlanır. Bitcoin fiyatı da piyasadaki arz talep oranına bağlı olarak değişir. 

Bitcoin’i kim kontrol ediyor?

Merkezîyetsiz bir sistem olan Bitcoin, herhangi bir kurum tarafından kontrol edilmez. Ağın işleyişi binlerce bağımsız düğüm (node) tarafından sağlanır. Kontrolü sağlayan bir diğer aktivite ise madencilik (mining) uygulamalarıdır. Ağın tüm katılımcıları ve madencileri arasında kontrolün dağıtılması güvenliği büyük ölçüde artırır.

Merkeziyetsiz finans

Bitcoin’in işleyişini anlayabilmek için öncelikle merkezîyetsiz finans kavramını tanımak gerekir. Merkezîyetsiz finans yapısı, otoritelerden bağımsız ve manipülasyona açık olmayan bir yapıdır. İşlemlerin tamamı şeffaf gerçekleşir, transfer maliyeti düşük, güvenilirliği yüksektir.

Bunun yanı sıra, yapılan işlemler kimsenin kontrolünde olmadığı için asla kapatılmaz ve transfer miktarlarında sınırlama bulunmaz. Ayrıca ağ içindeki işlemler, herkes tarafından gözlemlenebilir.

Bitcoin (BTC) ne zaman ve kim tarafından geliştirildi?

31 Ekim 2008’de Satoshi Nakamoto takma adını kullanan bir kişi veya grup tarafından “Bitcoin: Eşten Eşe Elektronik Nakit Ödeme Sistemi” başlıklı Bitcoin White Paper’ı yayımlandı. 

Bu çalışma, kriptoloji adı verilen şifreleme sistemiyle bir dijital para biriminin hayata geçeceğini müjdeledi. Bu kripto para hiçbir merkezî sisteme bağlı olmadan çalışacak, dağıtık yapıdaki veri tabanının şeffaflığı nedeniyle hiç kimse tarafından manipüle edilemeyecek.

3 Ocak 2009’da blokzincirdeki ilk blok ortaya çıkarıldı. 12 Ocak 2009’da ise Bitcoin kurucusu olarak bilinen kişi ya da grup olan Satoshi Nakamoto ile Hal Finney arasında ilk BTC transferi yapıldı.

BTC kusursuz altyapısı ve öncü özellikleri ile kısa sürede büyük bir popülariteye kavuştu. BTC’den sonra blokzincir tabanlı şifrelenmiş kripto para birimleri birbiri ardına piyasaya çıktı ancak hâlâ en değerli ve popüler kripto para olarak piyasadaki hâkimiyetini sürdürüyor.

Bitcoin’in altyapısı

Bitcoin şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağıtık bir veri tabanı olan blokzincir teknolojisi üzerine kuruludur.

Blokzincir teknolojisinde kullanıcılar aracısız şekilde ağa bağlanır, yeni işlemler yapar, Bitcoin işlemlerini doğrular ve yeni bloklar oluşturabilirler.

Her bir bilginin bloklar halinde, gelişmiş şifreleme algoritmalarıyla, birbirine bağlanarak kaydedildiği bu dağıtık veri tabanı, bir merkeze veya otoriteye bağlı olmaksızın işlem yapabilme imkânı sağlar.

Eşler arası protokole dayanan bitcoin ağının çalışma sürecinde işlemleri doğrulamak için “madencilik” adı verilen bir işlem yapılır. Madencilik, karmaşık matematiksel problemleri çözüp yeni bloklar oluşturulmasını ve bunları zincire eklemeyi sağlar.

Bitcoin güvenilir mi?

Merkezîyetsiz finans yapısının en önemli özelliklerinden birinin güven olması, Bitcoin’in güvenilirliğiyle ilgili soru işaretlerini ortadan kaldırır. Peki, nasıl bu kadar güvenli? Blokzincir ilk olarak, Bitcoin’in temel bir bileşeni olarak yaratıldı, bu da onu güvenilir bir otorite veya merkezî sunucuya ihtiyaç duymadan P2P kripto para alma ve gönderme problemini çözen ilk kripto para birimi haline getirir.

Blokzincir altyapısıyla gelişen Bitcoin, kullanıcılarına güvenli, şeffaf, hızlı ve düşük maliyetli bir transfer ve işlem olanağı sağlar. Merkezî olmayan bu sistemin herhangi bir kişi veya otorite tarafından kapatılması, kontrol edilmesi mümkün değildir. Kullanıcılar, kolaylıkla sınırsız miktarda transfer işlemi yapabilirler ve tamamı diğer kullanıcılar tarafından açık şekilde gözlemlenebilir. Bununla birlikte BTC transferi yapılan cüzdanın sahibinin kimliği, kendisi tarafından açıklanmadığı sürece bilinmez. Bu da kişisel verilerin ve varlıkların gizliliğini sağlar.

Bitcoin’in amacı nedir? 

Bitcoin, blokzincir teknolojisinin bir ürünü olarak doğdu. Blokzincir kullanan protokole ve onu destekleyen P2P ağına hizmet etmek amacını güder. Ancak bu teknolojinin sunduğu imkânlar, esneklik ve pek çok alana uygulanabilir olması da Bitcoin’in pek çok kişi ve kuruluş gözünde bir yatırım aracı olarak konumlanmasını sağladı.

Bitcoin (BTC) sınırsız mıdır?

Bitcoin sınırsız değil, yalnızca 21 milyon adet üretilecek ve bu sürecin 2140 yılında tamamlanması öngörülüyor. Ancak şu an içinde bulunduğu konum değerlendirildiğinde bu sürenin daha erkene çekilme ihtimali bulunuyor.

Bitcoin’in sınırlı sayıda bir arzının bulunması, altınla kıyaslanmasına yol açtı ve talep gören bir yatırım aracı haline geldi. 

Bitcoin nasıl üretilir?

Bitcoin’in ortaya çıkarılmasına “madencilik” denir. Bu terim altınla yapılan kıyaslamaları da güçlendirir. Bitcoin madenciliği zorlu şifre çözümleriyle yapılır. Böylece yeni bloklar ortaya konur. Yeni Bitcoin’lerin piyasaya sürülmesi de bu yolla mümkün olur. Bu zorlu işlemler karşılığında madenciler kazanç sağlar. Buna blok ödülü ya da madenci ödülü denir.

Bitcoin madenciliği nasıl yapılır?

Bitcoin madenciliği, ilk günden bu yana değişen cihazlarla yapılır ve zorluk derecesi giderek artar. Kriptografik şifrelerin çözülmesi sonucu sisteme yeni bloklar eklenir. Bu işlemlerin yapılması, bilgisayarların işlemci gücüne ve çözümlenmesi gereken şifrelerin uzunluğuna göre değişik sürelerde gerçekleşir. Her geçen gün artan madenci sayısı ile bu işlemlerin süresi daha da kısalmaya başlar.

Bitcoin madenciliğinde “Proof of Work” yöntemi kullanılır. Kurallara uygun olarak blok üretmek için yapılan şifre çözme ve hesaplamaların ispatında kullanılan bu yöntem sonucunda madencilere işlem ücreti ödenir.

Bitcoin madenciliği, ağdaki işlemleri doğrulamak amacıyla gerçekleştirilen ödüllü bir uygulamadır. Madenciler ağdaki işlemlerin geçerli olup olmadığını kontrol eder ve bir blokta toplar. Ardışık bloklar blokzincir altyapısına eklenerek kullanılır. Yeni blokları eklemek için “hash” adı verilen matematiksel problemler çözülür. Bu işlemler sonucunda madenciler blok ödülü ve işlem ücretleri ile ödüllendirilir.

Halving nedir?

Bitcoin yarılanması olarak da bilinen halving, madencileri yakından ilgilendiren bir kavramdır. Protokol gereği her 210.000 blokta bir gerçekleşir ve arzın sınırlı kalmasını sağlar. Bitcoin halving ekosistemin sürdürülebilirliğini sağlamak ve uzun vadede kâr oranlarını korumak için önemli bir uygulamadır. 

Madencilere çıkardıkları her blok karşılığında verilen Bitcoin ödülünün belirli aralıklarla yarıya düşürülmesi anlamına gelir. Bunun sebeplerinin başında madencileri teşvik etmek ve üretim ile ödül arasındaki dengeyi oluşturmak gelir. 

Bitcoin’de ilk halving işlemi 2012 yılında gerçekleştirildi. 2024 yılında yapılacak olan halving etkinliğinin ise mart ve haziran ayları arasında gerçekleşmesi bekleniyor. 21 milyon Bitcoin’in tamamının 2140 yılına kadar çıkarılması öngörülüyor.

Bitcoin (BTC) nasıl değer kazanır?

Toplam arzı 21 milyon ile sınırlı olan Bitcoin’in fiyatı, tüm kripto paralarda olduğu gibi öncelikle arz talep ilişkisine bağlı olarak oluşur. Yatırımcıların, Bitcoin alım satımlarıyla fiyatlar ve piyasa hacmi kendiliğinden belirlenir. Bununla birlikte sektörde yaşanan gelişmeler, ekonomi süreçleri gibi farklı faktörler de fiyat üzerinde etki yaratabilir.

Bitcoin ile yapılan ilk ödeme hangisidir?

2009 yılından itibaren BTC, bir yatırım aracı olarak dikkat çekici performansının başlangıcını yaptı. 2010 yılında Bitcoin’in etki alanı daha çok genişlemeye başladı ve arz/talep ilişkisi yoğunlaştı. İnsanlar sürekli BTC almaya ve transfer etmeye başladı bu, değerini daha da yükseltti.

Bitcoin’in tarihinde bilinen ilk ödeme 22 Mayıs 2010’da gerçekleşti. Laszlo Hanyecz adlı bir Amerikalı, bir foruma pizza yemek istediğini ve ödemeyi de BTC ile yapacağını yazdı. Başka bir kullanıcı da bu teklifi kabul ederek 2 pizza karşılığında tam 10.000 adet Bitcoin aldı. Zamanla Bitcoin’in değer kazanması, bu ödemeyi ilgi çekici bir hâle getirdi ve bahsi geçen gün, hâlâ Bitcoin Pizza Günü olarak kutlanıyor.

Bitcoin ile yapılan ilk ödemenin arkasından gelen ağustos ayında BTC’nin toplam piyasa değeri 1 milyon dolara ulaştı. Tam bu dönemde 1 dolar 0,5 BTC’ye karşılık gelirken, 9 Şubat 2011’de BTC’nin karşılığı ilk kez 1 dolar oldu. Bu aşamadan sonra da grafiği yükselerek devam etti ve günümüzdeki noktaya ulaştı.

Altcoin nedir?

Bitcoin’in çıkışının ardından üretilen kripto paraların tamamına altcoin adı verilir. Açılımı alternatif coin olan bu kripto paraların başında gelen ve en bilineni Ethereum’dur. Blokzincir teknolojisinden faydalanılarak üretilen altcoin’ler, farklı algoritmalar kullanılarak yaratılır ve piyasaya sürülür. Bunlar arasında hâlâ varlığını sürdüren, değerini artıranlar olduğu gibi, varlığı sonlananlar da yer alıyor. Bununla birlikte yeni altcoin’ler de üretiliyor.

Altcoin’in yaratılma amaçlarının başında; Bitcoin’den daha hızlı işlem onayı yapmak, piyasayı hareketlendirmek, dolaşım hacmini kazandırmak ve yeni yatırım araçları yaratmak geliyor. Bitcoin’in eksik görülen yanları, geliştirilmesi gereken özellikleri tespit edilerek altcoin’ler geliştirilir.

Bitcoin ile Ethereum arasındaki farklar ve benzerlikler nelerdir?

Ethereum ve Bitcoin, blokzincir teknolojisi üzerinde yaratılır. Her ikisi de merkeziyetsiz ve dağıtık sisteme sahiptir.

Birbirlerinden ayrıldıkları en önemli nokta, Ethereum’da geliştirilen akıllı sözleşme özelliğidir. Ethereum ağında işlemler, bu sözleşmeler aracılığıyla gerçekleştirilir. Bu da blokzincirdeki güvenlik seviyesini daha da üst seviyeye çıkaran bir etkendir.

Madencilikte kullanılan işlemcilerin farklı olması, Ethereum’un Bitcoin’e göre daha hızlı olmasını sağlar. İşlem süresi Bitcoin ağında 10 dakikayken Ethereum’da bu süre 15 saniyeye kadar düşürülmüştür.

Bitcoin cüzdanı nedir?

Bitcoin ile kısa süreli alım-satım (trade) yapılmasının yanı sıra, uzun vadeli yatırım amacıyla da alınabilir. Burada devreye Bitcoin cüzdanları girer; bu cüzdanlar, Bitcoinlerin saklanması için güvenilir bir yöntemdir.

Üç tür Bitcoin cüzdanı bulunur: masaüstü, kâğıt ve online cüzdanlar.

Masaüstü cüzdanlar, uygulama olarak bilgisayara indirilen ve internet bağlantısı olmadan çalışmayan cüzdanlardır. Aktif transferler için de kullanıma açıktırlar. Ancak cüzdanın erişim bilgileri bilgisayar hafızasına kaydolduğu için güvenlik açısından risk taşır.

Kâğıt cüzdanlar, Bitcoin’i depolarken kullanılan şifrenin bulunduğu cüzdanlardır. Direkt olarak Bitcoin’i saklamaz, ona erişim sağlayacak bilgiyi sağlar. Bu yüzden tek başına maddi değeri olmasa da güvenlik açısından kimsenin erişmemesi gerekir.

Online cüzdanlar, internet erişimi olan saklama çözümüdür. Bitcoin çeşitli uygulamalarda ya da işlem yapılan platformdaki kullanıcı hesabında muhafaza edilebilir.

Bitcoin çatallanması nedir?

Çatallanma (fork), blokzincir ağlarında yaşanan bir bölünmedir. Bu bölünme bir ayrılık değil, yeni bir blokzincir ağının meydana gelmesi demektir. Çatallanma yaşanmasının sebepleri arasında; mevcut ağın söz konusu talepleri karşılayamaması, geliştiriciler arasında fikir ayrılıklarının yaşanması yer alır.

Hard ve soft fork olarak iki tür çatallanma vardır. Hard fork, keskin bir bölünmedir ve tüm geliştiriciler, yeni oluşan ağa geçmek zorunda bırakılır.

Soft fork, adından anlaşılacağı üzere daha yumuşak bir bölünmedir. Var olan ağ ile birlikte devam eden yeni bir ağın daha oluşması anlamına gelir. Geliştiricilerin ortak kararı ile meydana gelen ve genellikle hataların düzeltilmesi, eksiklerin giderilmesi amacıyla yapılan bir çatallanmadır.

2017 yılında Bitcoin’de yaşanan çatallanma, sert bir çatallanma türüdür. Ağda var olan aksaklıkların ve hataların giderilmesinin yanı sıra, blok ağını büyütmek isteyen ve buna karşı çıkanlar sebebiyle yaşanmıştır. Bu çatallanma sonucunda Bitcoin Cash ortaya çıkmıştır.

Bitcoin’i farklı yapan nedir? 

Bitcoin’i diğer finans araçlarından ayıran birçok özellik bulunur. Bitcoin’in bazı avantajları şu şekilde sıralanabilir:

  • Merkezîyetsizlik prensibi sayesinde kullanıcıların bir kuruma bağlı olmadan işlem yapmasını mümkün kılar. 
  • Blokzincir teknolojisi ile tüm işlemler şeffaf ve değiştirilemez şekilde gerçekleştirilir. 
  • Bitcoin’in arzının sınırlı olması enflasyon riskini minimize ederek dijital bir yatırım aracı olarak kullanılmasını destekler.
  • Modern ekonomiye olan yenilikçi bakış açısıyla kullanıcılar arasında doğrudan güvenli bir şekilde transfere olanak tanır.

Tüm bu faktörleri göz önünde bulundurarak Bitcoin cüzdanı üzerinden dilediğiniz finansal işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

Resmî para seçilen ilk kripto para

2021 yılında El Salvador, Bitcoin’i resmî para birimi ilan etti ve ülkede tüm harcamaların Bitcoin ile yapılması süreci başladı. El Salvador’un Devlet Başkanı Nayip Bukele tarafından hazırlanan ve kongrenin onayına sunulan yasa ile 2021 yılının eylül ayında Bitcoin ilk kez resmî olarak tedavüle giren kripto para birimi oldu.

Bitcoin’in piyasadaki arzı ve en yüksek fiyatı

21 milyon adetle sınırlı olan BTC’nin şu anda piyasadaki arzı, 19.893.150 BTC’dir. Bugüne kadar en yüksek fiyatını 123,091.61 dolar ile 14 Temmuz 2025 tarihinde, en düşük fiyatını da 0.04865 dolar ile 14 Temmuz 2010’da gördü.

Bitcoin yükselir mi, geleceği nasıl? 

Dijital varlıkların değeri ve potansiyeli birçok farklı faktöre bağlı olarak değişiklik gösterir. Hükümetlerin ve düzenleyicilerin kripto paralara karşı tutumu, fiyatlar üzerinde etkili olur. Ölçeklenebilir çözümler ve daha verimli madencilik algoritmaları da talep durumunu etkileyebilir. Bitcoin korku endeksi kripto para piyasasında yatırımcıların duygusal durumunu ölçer. Korku endeksi ile piyasayı yorumlamak büyük ölçüde kolaylaşır. Volatil bir ortama sahip olan kripto para borsasında yatırım yaparken dikkatli olmak ve piyasa duygularını izlemek önemlidir.

Bitcoin nasıl alınır?

Bitcoin alım satım işlemlerini Paribu üzerinden anında gerçekleştirebilirsiniz. Dilerseniz işlemlerinizi BTC/USDT paritesi üzerinden de yapabilirsiniz.

Paribu, kullanıcı dostu arayüzü ve hızlı işlem imkânlarıyla Bitcoin alım satımında güvenilir çözümler sunar. Paribu’nun resmî web sitesine veya mobil uygulamasına giriş yaparak kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Alım satım ekranından Bitcoin’i tercih ederek dilediğiniz miktarda dijital varlık alabilirsiniz. 

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN