Peer to peer nedir?

P2P ya da “peer to peer”, merkezi bir otoritenin katılımı olmadan taraflar arasında bilgi, veri veya varlık alışverişi veya paylaşımı tarif etmek için kullanılır. Eşler arası veya P2P, bireyler ve gruplar arasındaki etkileşimlere dağıtılmış bir yaklaşım benimser. Bu yaklaşım, bilgisayarlarda ve ağlarda (eşler arası dosya paylaşımı) ve kripto para birimi ticaretinde kullanılmaktadır.

Dijital eşler arası bir ağda, her kullanıcı (teorik olarak) ağın bir sahibi ve ortağıdır. Bu tür bir ağ neredeyse her türlü bilgi veya dosya paylaşım süreci için kullanılabilir. Örneğin P2P ağlarının ilk toplu kullanımlarından biri Napster’ın dosya paylaşım hizmetiydi.

Para birimleri bağlamında P2P, merkezi bir bankacılık otoritesi tarafından oluşturulmayan para birimlerinin değişimini ifade eder. Özellikle yaygın bir uygulaması Bitcoin gibi kripto paralar sayesinde gerçekleşmektedir. Sanal para birimleri taraflar arasında elektronik olarak aktarılır.

Eşler arası alışverişler, bireylerin bir finansal kuruma gitmeye gerek kalmadan para birimlerini hesaplarından başkalarının hesabına taşımasına izin verir. P2P ağları dijital aktarımlara dayanır ve bu da internet bağlantısının kullanılabilirliğine bağlıdır.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN