El Salvador: Merhaba Bitcoin, seninle tanışmış mıydık? | BlokGezgini

Geçtiğimiz hafta, ilerleyen dönemlerde kripto para tarihinin en önemli olaylarından biri olarak görülecek bir ilk gerçekleşti. El Salvador, Bitcoin’i resmi parası olarak kabul edeceğini ilan etti.

BlokGezgini

Akıllara ilk gelen soru; “Hani Bitcoin merkeziyetsizdi, nasıl resmi para oluyor?” Burada kaçırılmaması gereken nokta şu: Bitcoin merkezi bir yapı tarafından ortaya çıkarılmadı; fiyatına, arzına ya da üretimine müdahil olan bir otorite yok. Dolayısıyla onun bir ülkede ya da kurumda ticaret aracı olarak kullanılması, merkeziyetsizliğine müdahale edilmesi anlamına gelmez. Ayrıca, El Salvador’da bu geçiş süreciyle ilgili hazırlanan detaylı bir program söz konusu.  Eğer  her şey yolunda giderse bu kararın ne kadar başarılı olduğunu tüm dünyaya kanıtlayacak.

Uygulamanın detaylarına inecek olursak…

8 Haziran 2021 tarihinde El Salvador başkanı Nayip Bukele, 20 bin kişilik Twitter Spaces konuşması düzenledi ve senato oylaması da buradan canlı olarak yapıldı. 84 üyeden 62’si Bitcoin’in resmi para olması yönünde oy kullandı ve mutlak çoğunlukla senatonun kararı, resmi paranın Amerikan Doları’ndan Bitcoin’e dönmesi yönünde oldu.

Kararın uygulanması için hazırlanan 90 günlük çalışma oylama sonrası Bukele tarafından açıklandı. Bu kapsamda atılacak ilk adım, 150 milyar dolarlık bir fon kurulması olacak.

Neden mi?

Ülkede ticaret yapan herkes Bitcoin ile ödeme kabul etmek zorunda ancak elinde Bitcoin tutmak istemeyen kişilere, açılan fon içerisinden, ellerindeki Bitcoin karşılığında dolar verilecek. Bunun değerini de satış yapılan ürünün dolar karşılığı belirleyecek. Yani, 50 dolarlık bir ürün satışı olduysa Bitcoin kuru göz önünde bulundurulmaksızın, talep edilen kişiye 50 dolar verilecek. Bu uygulama ile hem dolar akışı tamamen kesilmemiş olacak hem de resmi hazinedeki Bitcoin sayısı artış gösterecek.

Planlamada, ülkedeki Bitcoin sayısını arttıracak ve dünya genelindeki yatırımcıların ilgisini çekecek önemli bir madde var: 3 Bitcoin karşılığında oturma ve yaşama izni.

Başkan Bukele, bu konuda blokzincir geliştiricilerine öncelik verileceğini de belirtti. Buradaki amaç sadece gelir elde etmek değil, bir yandan da ülkeyi blokzincir teknolojisinin odak noktası ve cazibe merkezi haline getirmek.

Madenciliğin enerji kaynağı yön değiştiriyor

Bilindiği üzere, Bitcoin madenciliğinin enerji tüketimi zaman zaman tartışma konusu olabiliyor. Geleceğin teknolojisi, geleceğin kaynaklarını nasıl daha az tüketir konusu madencilik faaliyetlerinin de seyrini değiştirecek. El Salvador, dünyada iklim krizi, doğal kaynakların tükenme tehlikesi gibi sorunlar için çözüm üretilmeye çalışılırken, ‘geleceğin teknolojisi’ olarak görülen blokzincir ürününün madenciliğine dair de yeni bir yaklaşım getirmek istiyor.

El Salvador hükümeti, bu konuda da harika bir atılım yapıyor ve ülkedeki volkanlardan elde edilen jeotermal enerjiyle Bitcoin madenciliği yapılması için altyapı oluşturuyor. Bu uygulama ile madenciliğin olumsuz yanları ortadan kaldırılırken ülkeye büyük bir gelir de getirebilir. Ayrıca, başka ülkelerde de madencilerin doğal enerji kaynaklarından faydalanması için örnek teşkil edebilir.

Bu karar ülkeye başka neler katacak?

Bahsedilen uygulama programı neredeyse kusursuz görünüyor. Pratikte de aynı kusursuzluk söz konusu olursa El Salvador, dünyada Bitcoin ile ilgili pek çok başlıkta öncü bir konumda olacak. Resmi parasını değiştiren, turizmini kripto para ile canlandıran, madenciliği doğal enerji kaynaklarıyla destekleyen, oturma ve yaşama iznini kripto parayla veren ilk ülke olacak.

Yazının başından beri önemli ve olumlu bir gelişme olduğuna değinsek de bu durum, dünya genelinde çok da olumlu karşılanmadı. Amerikan basınında Bitcoin üzerinden spekülatif haberler yapıldı ve IMF, alınan kararın olumsuz yanları olacağına dair açıklamalarda bulundu. El Salvador gibi küçük bir ülke, oldukça yenilikçi ve cesur bir karar aldığı için bu tarz durumların yaşanması da normal. Bundan sonraki süreçte nelerin geleceğini hep birlikte göreceğiz: El Salvador, sistemi nasıl oturtacak ve başka hangi ülkeler bunun gibi bir karar alacak? Merakla bekliyoruz.

Bu içerik en son 9 Temmuz 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN