Paribu, Kripto Para Bilinirlik ve Algı Endeks Araştırması’nı yayınladı

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu Paribu, “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Endeks Araştırması”nın sonuçlarını açıkladı.

Kripto Para Bilinirlik ve Algı Endeks Araştırması, bu yıl dördüncü kez gerçekleştirilecek olan Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması’nın ara dönem çalışması olarak mart ve ekim aylarında gerçekleştirildi. Kripto para ekosistemi ve beraberinde gelen teknolojilere dair algı ve bilgi seviyelerindeki değişimlerin gözlemlendiği araştırma, Türkiye’de daha önce gerçekleştirilmemiş türde bir araştırma olarak literatürdeki boşluğu doldurabilecek ve yeni sorularla yeni araştırma alanlarına ışık tutabilecek nitelikte.

Tüm Türkiye’yi temsil eden araştırmada kripto para kavramını duyan, 18 yaş ve üzeri A, B, C1, C2 sosyoekonomik statüde 500 kişiyle görüşüldü. 500 kişinin yüzde 70’i daha önce kripto parayla en az 1 kez işlem yapan kişilerden oluşuyor.

Kripto para denildiğinde ilk akla gelen kavram sanal para

Her 10 kişiden 3’ü kripto para deyince ilk aklına gelen kavramın sanal para olduğunu belirtirken, yatırım kavramını çağrıştırdığını düşünenlerin oranı da mart ve ekim ayları arasında 6 puan artış gösterdi.

Kripto para yatırım aracı olarak görülüyor

Kripto parayla işlem yapanların yüzde 80’i kripto paranın uzun vadeli bir yatırım aracı olduğunu düşünürken yüzde 74’ü de kısa vadeli alım satım aracı olarak görüyor. Bununla birlikte her 10 kişiden 4’ü para transferi için kullandığını ifade etti.

Blokzincir teknolojisinin bilinirliği düşük

Mart ayındaki katılımcıların yalnızca yüzde 22,8’i kripto parada blokzincir teknolojisinin kullanıldığını biliyor. Bu oran ekim ayında yaklaşık 3 puanlık bir artışla yüzde 25,8’e yükseldi.

“Kripto paranın nasıl üretildiğini biliyor musunuz?” sorusuna ise, her iki ayda da katılımcıların yüzde 96’sı hayır yanıtını verdi.

Kripto para cüzdanı en çok bilinen kavram

Kripto paranın yanı sıra, teknolojik ürünlerin bilinirliğine yönelik soruda ise 10 kişiden 8’i kripto para cüzdanı kavramını bildiğini dile getirdi. Cüzdandan sonra en çok bilinen kavramlar Metaverse ve stabil kripto paralar olurken NFT’nin bilinirliği yüzde 10’luk dilimde kaldı.

En etkili bilgi kaynağı tavsiye

Kripto parayla işlem yapan her 10 kişiden 7’si kripto para ile işlem yapmasında en etkin olan faktörün tavsiye olduğunu belirtti. İşlemler için kişisel araştırma yapanların oranı ise 14,30. Sosyal medya ve reklamların etkisini yüksek bulanların oranı mart ayında 10,9 iken ekim ayında 14,2’ye yükseldi.

Paribu, Kripto Para Bilinirlik ve Algı Endeks Araştırması'nı yayınladı - ParibuLog

Araştırmada öne çıkan bazı sonuçlar ise şöyle:

  • En çok bilinen kripto paralar Bitcoin ve Ethereum.
  • Kripto paraların uzun vadeli yatırım ve kısa vadeli alım satım aracı olarak kullanıldığı düşünülüyor.
  • Kripto para cüzdanı yaygın olarak biliniyor.
  • Yakın çevre veya uzman tavsiyesi, en etkili bilgi kaynağı olarak görülüyor.
  • Yüksek getiri beklentisi ve merak unsuru, işlem yapma motivasyonu sağlıyor.

Kripto Para Bilinirlik ve Algı Endeks Araştırması’nı indirmek için tıklayın.

Bu içerik en son 28 Mart 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN