Blokzincir teknolojisi ile spor dünyası nasıl anlaşır? | BlokGezgini

Blokzincir teknolojisinin yalnızca kripto paralarla sınırlı olmadığını, finans dünyası dışında farklı sektörlere de uyarlanabilir olduğunu biliyoruz. Peki, mesela spor dünyasına nasıl uyarlanabilir ya da uyarlanması neleri değiştirir?

BlokGezgini

Spor ile teknolojinin yoldaşlığı uzun yıllardır güçlenerek devam ediyor. Blokzincir teknolojisini daha iyi kavramaya başladığımızda, söz konusu yoldaşlığa onun da dahil olması sürpriz olmayacaktır. Ki şimdiden bu ikili arasındaki birlikteliğin tohumları atılmaya başlandı bile.

NFT ile başlayalım

Blokzincir ve spor sektörü ilişkisi denince ilk akla gelen, delice esen NFT rüzgârları oluyor. NFT’nin ne olduğunu bir önceki BlokGezgini yazısında açıklamıştık.

NBA Top Shot serisi, Bayern Munich’in fantezi futbol oyunu Sorare ile kurduğu ortaklık, Mesut Özil ve Genies Wearable iş birliği ile piyasaya sürülen Mesut Özil Next Chapter Boots ve The Kit ürünleri, sektörün ilgi çeken NFT ürünlerinden.

NFT’nin sanat, spor ve oyun gibi sektörlerdeki etkisi yadsınamaz. Özellikle taraftar olma duygusunu içinde barındıran bir kitleyle koleksiyon değerindeki ürünlerin buluşturulması yepyeni bir çağı başlattı. Fakat blokzincirle spor sektörü arasındaki ilişki, bununla sınırlı değil.

Taraftar Token’ları

NFT kadar güçlü bir etkisi var mı tartışılır ancak taraftar token’lar, futbol sektörüne yenilik katan bambaşka bir teknoloji ürünü. Ethereum tabanlı, Chiliz ile Socios.com ortaklığında yaratılan taraftar token’lar, taraftarlarla kulüp arasında köprü kurma amacını güdüyor. Ayrıca piyasalarda listelenen taraftar token’larını taraftarlar yatırım aracı olarak da görebiliyor.

Bugüne kadar taraftar token’ı çıkarmış olan kulüpler arasında; Barcelona, Juventus, Paris Saint Germain, Milan, Roma, Atletico Madrid, CA Independiente, Manchester City, Galatasaray, Başakşehir, Trabzonspor gibi takımlar yer alıyor.

Taraftarlar, taraftar token’lar aracılığıyla kulüplerde söz hakkı ve VIP ayrıcalık da kazanıyorlar. Takımın yeni forma tasarımı, yeni marşı gibi konular için anket düzenleniyor ve taraftarlar da oy vererek kararda etki yaratıyorlar.

Özellikle pandemi döneminde taraftar token’lar, kulüplere de taraftarlara da iyi geldi denilebilir. Maçların seyircisiz oynanması, camiada coşkuyu azaltan ve ekonomik açıdan zedelenme yaratan bir durum oldu. Taraftar tokenler, bunun açığını biraz da olsa kapatmaya yardımcı oldu.

Başka neler olabilir?

Şimdi de blokzincir teknolojisi ile spor camiasında neler yapılabileceğinden bahsedelim. Bilindiği üzere blokzincir, verileri işleyen ve depolayan güvenli, şeffaf bir sistem. Kulüplerin oyuncularla, tedarikçilerle, sponsorluk anlaşması yapacakları markalarla olan anlaşmaların geleneksel versiyonları, yerini aracısız  ve dijital sözleşmelere bırakabilir. Blokzincir sistemi ile oluşturulan akıllı sözleşmeler, herkes için daha güvenilir ve şeffaflık taşıyan bir nitelikte olacağı için bilgi kirliliği ya da suiistimale açık durumların yaşanması da söz konusu olmayacaktır.

Finans ve spor dünyasını bir araya getirerek maçların biletlerini satmak için halihazırda kullanılan online ödeme sistemleri, blokzincir temellerine oturtulabilir. NFT dışında, fiziksel olarak koleksiyon değeri taşıyan ürünlerin açık arttırmaları blokzincir sistemi üzerinden gerçekleşebilir. Dağıtık defter teknolojisine sahip olan blokzincirin, bu tür satış işlemlerinde yüksek güvenlik ve hız sağlayacağından hiç şüphe yok. Bununla birlikte, alıcı-satıcı sıfatlarına bürünen kulüp ve taraftarlar için ekonomik de olacaktır.

Spor dünyasının güvenlik sistemi güçlendirilebilir

Bilindiği üzere, tüm dünyada spor müsabakalarında güvenlik ihlaline dair olaylar yaşanıyor. Blokzincir sistemi sayesinde bu olaylara sebebiyet veren kişilerin, bir dahaki maçlara katılmamaları için gerekli düzenleme yapılabilir. Böylelikle daha güvenli ve eğlenceli bir ortamda müsabakaları izlemek mümkün olabilir.

Bahsedilen örnekler çoğaltılmaya çok müsait. Pek çoğumuzun aklına gelmeyen daha yaratıcı ve işlevsel çözümler, gelişmeler için de blokzincir teknolojisinden faydalanmak mümkün. Yazının başında da belirttiğimiz gibi, öncelik bu teknolojiyi daha iyi tanımak ve finans dünyasıyla sınırlamamaktan geçiyor. Sonrası, tabiri caizse çorap söküğü gibi gelecek ve bu dönüm noktası niteliğindeki teknoloji sayesinde spor dünyası bambaşka bir boyuta kavuşacaktır.

Bu içerik en son 22 Mayıs 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN