Security token nedir?

Security token, iki farklı çatı altında değerlendirilmesi gereken bir kavramdır. Biri, yazılımcıları ve API üreticilerini ilgilendiren tarafı, diğeri de son kullanıcıları ilgilendiren tarafıdır.

Kısaca yazılımcıları ilgilendiren kısmına değinmek gerekirse; kişisel bilgi depolayarak kişinin kimliğini elektronik olarak doğrulayan taşınabilir bir aygıttır. Belirteç sahibi, bir ağ hizmetine erişim vermek için güvenlik kodunu bir sisteme girer.

Güvenlik belirteçleri, çipleri içeren donanım belirteçleri, USB bağlantı noktalarına takılan USB belirteçleri, kablosuz bluetooth belirteçleri veya aygıtları uzaktan etkinleştiren programlanabilir elektronik anahtarlıklar da dahil olmak üzere birçok farklı biçimdedir (örneğin, bir arabaya veya apartman binasına erişmek için). Kullanıcılar sorunsuz bir şekilde üçüncü taraf web sitelerine girmek için güvenlik belirteçlerini kullanır.

Son kullanıcılar için security token’ın, geleneksel menkul kıymetlerin dijital karşılığı olması mühimdir. Geleneksel yatırım dünyasındaki hisse senetleri ve tahvillerin blokzincir altyapısıyla çalışan hali, security token olarak tanımlanır. Bunu daha iyi anlamak için birkaç kavrama göz atmakta fayda var.

Menkul kıymet nedir?

Menkul kıymet, en basit tanımıyla finansal değere sahip olan, takas edilebilen ve devredilebilen yatırım araçlarının genel adıdır. Sermaye Piyasası Kurulu’nun onay verdiği varlıklar bu kapsama girer. Var olma amaçları yatırımdır.

Menkul kıymet token’ları nelerdir?

Tıpkı geleneksel borsada olduğu gibi yatırım yapma amacı taşıyan token’lardır. Genellikle hizmet token’ları ile karıştırılırlar ancak aralarında büyük fark vardır. Menkul kıymet token’ına sahip olmak, bir şirketten hisse almak anlamına gelir.

Ethereum tabanlı kripto paraların çoğu, kişi ya da kuruluşlar tarafından belli bir amaç ve hizmet doğrultusunda yaratılmış olan protokollerin ürünleridir. Bunlara sahip olan kişiler, blokzincir tabanlı menkul kıymet token’ı olarak adlandırılan security token ile yatırım yapmış olur.

Söz konusu token’ın altyapısını oluşturan şirketin performansına bağlı olarak kazanç sağlanır. Yüksek sayıda token sahiplerinin ağdaki işleyiş için söz hakkınız olması da mümkündür. Yatırım yapılan protokolün çizdiği çerçeveler dahilinde çeşitli ayrıcalıklar kazanılabilir.

Emtia nedir?

Ticari döngüde alım-satım değeri olan mal ve varlıklarının tamamına emtia denir. Ethereum tabanlı kripto paraların her biri, akıllı sözleşmelerle yaratıldığı için blokzincir dünyasında emtia görevini görür. Security token kavramı ile de birebir ilişkilidir.

Tüm bu tanımlamalar çerçevesinde de görüldüğü üzere security token, yatırım amacıyla alınan, blokzincir tabanlı varlıklardır. İlerleyen dönemlerde geleneksel finans sisteminin dönüşüm geçirmesi ve ona ait menkul kıymet ürünlerin tamamen dijital olması gibi bir beklenti de söz konusu. Bu bilgiler ışığında security token’ların yarının finans dünyası için önem teşkil eden bir kavram olduğunu söyleyebiliriz.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN