Mina Protocol (MINA) nedir?

Mina Protocol, “Dünyanın en hafif blokzinciri” olarak bilinen ve kullanımı büyümesine rağmen sabit boyutta kalabilen bir protokoldür. DApp’lerin daha verimli çalışması için hesaplama gereksinimlerini azaltmak için oluşturulan Mina’nın kripto parası ise, MINA’dır.

MINA ne zaman ve kim tarafından kuruldu?

MINA, 2017 yılının haziran ayında O (1) Labs tarafından geliştirilen bir projedir. İlk olarak Coda Protocol olarak adlandırılan projenin ismi, 2020 yılının ekim ayında Mina olarak değiştirildi.

MINA’nın altyapısı

MINA, işlemlerin yürütülmesi dışındaki özellikleriyle Bitcoin ağı ile benzerlik gösterirken hesap modellemelerinde Ethereum ağındaki yöntemleri kullanır. Ortalama 22 kb boyutunda işlem taahhüt eder ve coin kullanımı artsa dahi, blokzincirin boyutu hep aynı kalır. Bu da ağdaki doğrulama işlemlerinin daha hızlı şekilde gerçekleşmesini sağlar ve bu yüzden “en hafif blokzincir” olarak tanımlanır. Ayrıca, boyutlarından dolayı herkesin kolaylık node kurabilmesi, ağdaki merkeziyetsizliğin artmasına yardımcı olur.

MINA ağında madencilik yerine SNARK adı verilen blok onaylama sistemi kullanılır. SNARK ile Mina coin’leri stake eden ve yeni blok üreten herkes karşılığında blok ödülleri kazanır.

Ağın güvenliği, bilgi ispatı gerektirmeyen zk-SNARK ile sağlanır ve böylece işlem yapanların kimlik bilgilerine ihtiyaç duymadan web sitesine erişmesi ve veri elde etmesi mümkün olur.

Kullanıcılarına ne vadediyor?

MINA, yapısı gereği blokzincir ağı kullanmasına rağmen oldukça düşük ve sabit bir alan kaplar. Sahip olduğu bu özellik sayesinde sürdürülebilir ve çevre dostu bir blokzincir olarak tanımlanır. Proof of Stake (hisse ispatı) algoritmasına yenilikçi bir bakış açısı getiren ağın, merkeziyetsiz uygulamaların gelişimine destek vermesi hedeflenmektedir.

MINA madenciliği yapılıyor mu?

MINA, madenciliği yapılan bir kripto para türü değildir. Blok üreticileri ve doğrulayıcıları (validator), yaptıkları işlemlerin karşılığında ya da stake ederek coin ödülü kazanır.

En düşük fiyat ve en yüksek fiyat ile toplam arz

MINA, bu zamana kadar en düşük fiyatını 0.4948 dolar ile 22 Kasım 2022’de görürken en yüksek fiyatını ise, 9.91 dolar ile 1 Ocak 2021’de gördü. Dolaşan arzı 771.862.642 MINA olan kripto paranın toplam arzı, 824.104.972 MINA’dır.

Paribu’da MINA işlemleri nasıl yapılıyor?

Bağlantıya tıklayarak Paribu üzerinden MINA işlemlerinizi anında gerçekleştirebilirsiniz.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN