Full node (tam düğüm) nedir?

Node (düğüm); eşler arası iletişimi protokolünün ve dağıtık şekilde bilgi depolamanın temelidir. Full node (tam düğüm) ise; blokzincir ağındaki tüm işlemleri ve blokları doğrulayan ve diğer node’lara aktaran node’dur. Blokzincirin merkeziyetsiz oluşundaki en etkili programdır.

Full node (tam düğüm) türleri

Tam düğüm işlevsel olarak çeşitlere ayrılır. Blokzincirin başlangıcından belirlenen sınıra kadar var olan tüm blokları indirip, en eskileri silip, kısaltarak oluşturulan düğümler, kısaltılmış tam düğümlerdir.

Tüm blokzincirin bünyesinde tutan ve en fazla alanı kaplayan tam düğüm türlerine de arşiv düğümleri denir. Arşiv düğümleri içerisinde madencilik, staking ve yetki düğümleri bulunur.

Full node (tam düğüm) nasıl çalışır?

Full node’ların çalışması için madencilere ihtiyaç vardır ve bunu yapmak için belirli maliyetler söz konusudur. Bu görevi üstlenen madencilerin full node’ları doğru şekilde kurup, aktif hale getirmeleri gerekir. Bu aşamada ihtiyaç duyulursa, topluluktan destek alınabilir.

Full node’ların verimli çalışması için birtakım kurallara ihtiyacı vardır: Blokzincir üzerindeki blokların belirlenen miktarda BTC üretmesi, transferlerin kurallar dahilinde imzalanması, veri formatının uyumlu olması ve double spend yapılmaması. Tüm bu koşullar sağlandığında full node olması gerektiği gibi görevini yerine getirebilir; aksi takdirde geçersiz konumuna düşer.

Ağın devamlılığını sağlanması ve merkeziyetsiz kavramı altında güvenle varlığını sürdürmesi için full node önemli bir kavramdır.

 

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN