ETH Denver etkinliğinde yaşananlar ve ekosistemin geleceği için öngörüler

Ethereum ekosisteminin en önemli etkinliklerinden biri olarak görülen ve 2018’den beri düzenlenen ETH Denver, geçtiğimiz her yıl etkisini artırmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz ay düzenlenen etkinliğe katılan Paribu Ventures Direktörü Utku Dördüncü, etkinliğe dair izlenimlerini paylaştı.

“Cypherpunk kültürünü benimsemiş bir etkinlik”

Bu etkinliği, diğer blokzincir konferanslarından ayıran en temel fark, bir festival havası yaratmış olması. ETH Denver kurucularının temelinde “cypherpunk” kültürünün çok önemli bir yeri var. Cypherpunk kültürü 1990’lı yıllarda ortaya çıkan ve kriptografi temelli koruma yaklaşımını benimseyen bir akım. ETH Denver de blokzincir teknolojisinin, bireylerin hayatlarında pozitif bir etki yaracağı inanışına dayalı. Endüstri konferanslarından ayrılan diğer yanı; farklı ülkelerden benzer düşüncelerde yüzlerce insanın buluşma noktası gibi. Tabii bir de senenin ilk büyük etkinliği olması da ayrıca bir önem katıyor.

Bu sene Colarado eyaletinin başkenti Denver’da yirmi binden fazla yazılım mühendisi, tasarımcı, iş geliştirmeci, yatırımcı, topluluk yöneticisi bir araya geldi. Etkinliğin adı “Eth” olsa da blokzincir ve web3 ekosisteminin bütün büyük oyuncuları burada boy gösterdi. Polkadot, Near, Polygon, Cosmos, nerdeyse bütün ikinci katman ölçekleme ağları (Layer 2’ler) ve Uniswap, Metamask gibi önemli merkeziyetsiz uygulamaların hepsi projelerindeki en son gelişmeleri katılımcılarla bire bir paylaşma fırsatı buldu.

ETH Denver’da beş başlık öne çıktı

Etkinliğin resmini çizmek gerekirse; bir ana sahne, beş farklı temaya ayrılmış sunum alanı, onlarca projenin tanıtıldığı alanların yanı sıra; yemek ve bar alanlarından oluşan bir tasarımın içinde zamanın nasıl geçtiğini anlayamadığınız bir etkinlik. Dört gün boyunca 300 saatten fazla içerik yaratılan ETH Denver’a gittiğinizde kimseyle konuşmadan sadece içerikleri dinleyerek bile dönebilirsiniz.

Bu senenin temasını mercek altına alacak olursak beş başlık öne çıkıyor:

  • Infrastructure (Altyapı)
  • DeFi (Merkeziyetsiz Finans)
  • Game/NFTs (Oyun ve NFT’ler)
  • Social Impact (Toplumsal Etki)
  • DAOs/Communities (DAO’lar ve Topluluklar)

ETH Denver’da katılımcıların tamamı gününü, ilgi alanları doğrultusunda bu temalar arasından seçtiği sunumları dinleyerek, merak ettiği projelerle ve ekiplere sohbet ederek geçiriyor. Temalar arasında kişisel tercihim altyapı teması oldu. Çünkü her ne kadar Paribu Ventures olarak daha çok uygulama katmanı tarafına yoğunlaşsak da blokzincirin altyapısı gelişmedikçe milyarlarca insanın zincir üstü uygulamalarla etkileşime girmesi mümkün olmayacak. Bu nedenle altyapıda, yani ölçeklemede cüzdan ve dijital kimlik teknolojilerinde ne olacağı çok kritik.

Ekosistemin geleceğinde bizi neler bekliyor?

Konuşulanlar ve paylaşılanlar doğrultusunda Ethereum bazlı bir blokzincir ekosisteminin geleceği ile ümitlenmemek imkânsız. Binlerce mühendis farklı projelerde, Ethereum’u ve Ethereum’un konsensüs mekanizmasından beslenen ağları hızlandırmak, güvenli hale getirmek ve merkeziyetsizliğini korumak için çalışıyor. Geçtiğimiz bir senede bile kat edilen yolu düşündüğümüzde, 2024 yılında çok farklı bir noktada olacağımızı görmek zor değil.

Satoshi, Bitcoin whitepaper’ını yazdığı günden beri blokzincir teknolojisinin temel amacı; milyarlarca insana herhangi bir aracı olmadan, verisini, kimliğini, finansal bilgisini, paylaşmadan hayatlarını iyileştirmek ve kolaylaştırmak için bir araç olmak. Ekosistem olarak, bu amaçtan bazen şaşıldı, belki bu durum dönem dönem devam da edecek. Ancak bunlara rağmen Eth Denver’da ve diğer bütün Ethereum etkinliklerinde ekosistemin büyük çoğunluğunun pozitif bir katkı yapmak peşinde olduğunu görüyoruz.

Tüm bu izlenimleri göz önünde bulundurursak 2024 yılında daha gelişmiş bir blokzincir altyapısının üstünde yüz binlerce geliştiricinin çalıştığı; 2025’te ise, milyarlarca son kullanıcının uygulamalar içinde zaman geçirdiği bir dönem olacağını düşünüyorum.

 

Utku Dördüncü
Paribu Ventures Direktörü

Bu içerik en son 4 Nisan 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN