Turan Sert’ten “Sorularla Blockchain”: Blokzincir nedir, hangi alanlarda kullanılır?

Turan Sert, kaleme aldığı “Sorularla Blockchain” kitabında blokzincir teknolojisi ve kripto para birimleri konusundaki temel soruları yanıtlıyor.

Blokzincir teknolojisi, Satoshi Nakamoto’nun 2008 yılında Bitcoin white paper’ını yayımlamasından bu yana konuşuluyor, tartışılıyor. En popüler ürünü kripto para birimleri olan bu teknoloji aslında çok farklı alanlarda kullanılabiliyor. Nakliyeden veri depolamaya, noter ve tasdik işlemlerinden oy kullanmaya kadar çok farklı alan ve sektörlerde kullanılmaya başlanan blokzincir teknolojisi henüz yeterince bilinmiyor.

Akademetre’nin Paribu adına yaptığı “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması”na göre, kripto paraların üretilmesinde blokzincir teknolojisinin kullanıldığını bilmeyenlerin oranı yüzde 96,8.

Bu bilgi eksikliğini gidermenin en önemli yolu ise kuşkusuz bu konudaki araştırma ve yayınların sayısının artması, bunların her geçen gün daha fazla kişiye ulaşması.

Turan Sert’in kaleme aldığı, 2019’da yayımlanan “Sorularla Blockchain” kitabı, bu bilgi eksikliğini gidermek konusunda büyük önem taşıyor.

Blokzincir nedir?

Girişim Fabrikası’nın kurucusu olan, teknoloji ekosistemini geliştirme üzerine çalışmalar yapan Turan Sert; blokzincir konusundaki bilgilerini, medium.com hesabındaki yazıları aracılığıyla paylaşıyor. Fakat dağınık halde durmamasını tercih etmiş olacak ki aralarından en kritik olanları derleyerek bir kitap haline getirdi. “Sorularla Blockchain” adını verdiği kitabında, konuya dair en çok sorulan ve mutlaka öğrenilmesi gereken bilgiler oldukça sade bir dille aktarıyor.

Turan Sert, anlaşılır bir dil kullanmaya özen gösterdiği çalışmasında girizgâhı şu ifadelerle yapıyor:

“Hepimiz internete bağlanmak için cep telefonu ya da masaüstü bilgisayarı gibi aracı makineler kullanıyoruz. Bu makineler istediğimiz işlemleri yapabilmek için web olarak adlandırılan geniş bir ağa bağlanıyorlar. Benzer şekilde dünyanın dört bir yanında bulunan bir grup makine de bu ağın içinde özel olarak birbirlerine bağlanmış durumdalar. Blockchain ve kripto teknolojisi, işte bu ağa bağlı her makinenin diğerleri ile şifreli olarak konuşmalarını sağlıyor.”

Kitapta, blokzincir teknolojisinin ortaya çıkışı, gelişimi, sektörler üzerindeki etkisi ve onlarla olan ilişkisi; sosyal hayat, sanat ve çevresel faktörlere olan yansıması anlatılıyor. Ayrıca bu teknolojinin geleceği, kripto para türleri ve onlar hakkında merak edilenlere dair pek çok sorunun yanıtı kitapta yer alıyor.

Blokzincir teknolojisinin kullanım alanları

Kitapta, içinde bulunduğumuz zaman dilimi ve daha ilerisi için blokzincir teknolojisinin sağlık, üretim, sanat, tedarik zinciri, eğitim, seyahat gibi alanlarda etkisinin ne olacağı da tartışılıyor. Mesela; sanat eserlerinin blokzincir teknolojisi ile tokenize edilerek satışa çıkarılmasının ve eserin tamamını alamayan kişilerin o eserin bir kısmını satın alıp yatırım aracı olarak kullanmasının mümkün olduğundan bahsediliyor. Aynı şekilde seyahat ve konaklama hizmetlerinin satın alınması sırasında karşılaşılan sorunların en aza indirilmesi için tüm sistemin blokzincir altyapısı ile yenilenebileceğine de değiniliyor. Yine blokzincir teknolojisi ile sağlık sektöründe hizmet veren kuruluşların, hastaların tüm sağlık geçmişine ve bilgilerine sorunsuz şekilde erişebilmesinden; kişilerin de kendi verilerini rahatça takip edebilmesinden bahsediliyor.

Yatırımcı olmakla yetinmek istemeyen, müstakbel madencilerin merak ettikleri soruların yanıtları da kitapta temel ve aydınlatıcı düzeyde yer alıyor. Beyaz yakalıların madenci olup olamayacağından, girişimcilik ve yatırımcılık alanlarına kadar uzanan pek çok konuya değiniliyor. “ICO ve token nedir?”, “Teknik detayları nelerdir, hangi sistemler kullanılır ve başarılı örneklerin sırrı nedir?” gibi başlıklar altında konu detaylandırılıyor.

Blokzincir teknolojisi ve güvenilirlik

Bu teknolojinin güvenilirliği üzerine oluşan soru işaretlerini de gidermenin gerekli olduğunu düşünen Sert, şu örnekle konuya açıklık getiriyor.

“Bunu sürekli örülen bir örümcek ağı gibi düşünün. Bir sinek bir ağa düştükten sonra örümcek sürekli olarak yeni ağlar örüyor ve sineğin kurtulması imkânsızlaşıyor. Yani, bir bilgi sisteme kaydolup teyit edildikten sonra üzerine gelen her bilgi de aynı şekilde kaydolup teyit ediliyor. Geçmişteki bir bilgiyi değiştirmek için o günden bugüne bütün bilgileri değiştirmek gerekiyor, yani geçmişe dönük değişiklikler gittikçe zorlaşıyor.”

Blokzincirin hızla devam eden serüvenine dair önemli bilgilerin ardından, bu teknolojinin ürünleri hakkında bilgiler karşınıza çıkıyor. Peki bu ürünlerin en popüler olanı hangisi? Tabii ki, kripto paralar. Kripto para birimlerinin atası kabul edilen Bitcoin ve kendini ispatlayan diğer kripto paralara da ayrı başlıklar altında değiniliyor. Kitap, BCTR çalışma gruplarının hazırladığı raporlarla son buluyor.

Blockchain Türkiye Platformu ve Türkiye Bilişim Vakfı tarafından yayımlanan kitap, blokzincir teknolojisi konusunda önemli bir kaynak niteliğinde.

Turan Sert’in “Sorularla Blockchain” kitabına bağlantı üzerinden ücretsiz şekilde ulaşılabiliyor.

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN