Whitepaper nedir?

Whitepaper, genellikle bir şirket veya kâr amacı gütmeyen kuruluş tarafından bir çözümün, ürünün veya hizmetin teknik özelliklerini tanıtmak veya vurgulamak için yayımlanan bilgilendirici bir belgedir.

Whitepaper, genellikle potansiyel müşterileri belirli bir ürün, hizmet, teknoloji veya metodoloji hakkında daha fazla bilgi edinmeye veya satın almaya ikna etmek için kullanılan satış ve pazarlama belgeleri olarak yazılır. Örneğin; Satoshi Nakamato, Bitcoin’i bir whitepaper yayımlayarak duyurmuştu.

Whitepaper, bir satın alma işleminden sonra kullanıcıya destek sağlamak için geliştirilen bir kullanım kılavuzu veya başka bir teknik belge olarak değil, satıştan önce pazarlama aracı olarak kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Şu anda ticari olarak pazarlama ve satış için bir belge olarak kullanılan whitepaper,  ayrıca yeni bir ürünün potansiyel kullanımlarını ve şirketlerdeki süreçlerin verimliliğini artırmaya nasıl yardımcı olabileceğini tartışmak için teknoloji alanında da göze çarparlar.

Özellikle kripto para piyasasındaki her bir İlk Coin Arzı (ICO), başarılı bir kampanya yürütebilmek için whitepaper’a ihtiyaç duyar. Bu bağlamda whitepaper, projenin çözmek istediği bir problemin ana hatlarını, çözümünü, ürünlerinin ayrıntılı tanımını, mimarisini ve kullanıcılarla nasıl etkileşime geçeceğini anlatan önemli bir belgedir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN