Semih Sercan Erkul: “Önümüzdeki dönemlerde NFT’nin tekrar popülaritesini kazanacağını düşünüyorum”

Paribu sponsorluğunda BloombergHT Radyo’da yayınlanan Yarının Gündemi’nin yeni bölümünde Pelin Yantur’un konuğu Araştırma ve Raporlama Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul oldu. Erkul, kripto para ve blokzincir ekosisteminin genel değerlendirmesini yaptı.

Yayının öne çıkan başlıkları arasında 2022’de ekosistemin öne çıkan olaylarını değerlendirmek yer aldı.  Terra ve FTX gibi olumsuz olayların ekosisteme nasıl etki ettiği sorusunu yanıtlayan Erkul, kısa bir özetle olayları hatırlatarak “biri merkeziyetsiz, diğeri merkezi bir yapıda oluşan problemlerdi. Ancak her ikisinin de ortak özelliği 2023’e yönelik regülayon sürecine etki etmesi oldu” dedi.

Merkezi kurumlarda yaşanan problemlerin çözümünün regülasyon olduğunu, merkeziyetsiz tarafta ise, bu projelerin borsalar aracılığıyla tüm topluma yayılmasının önüne yine regülasyonla geçilebileceğine değindi.

Rezerv ve yükümlülük kanıtları sunan kurumlar daha güvenilir

Yaşanan olayların etkisiyle tüm merkezi işlem platformlarının rezerv kanıtlarını kamuoyuyla paylaşması konusuna yönelik Erkul şunları söyledi: Hem rezerv hem de yükümlülük kanıtları var. Platformların elindeki varlıkları kanıtladığı rezervi, kullanıcıların varlıklarıyla elindeki varlıkların örtüştüğünü ise, yükümlülük kanıtı kapsıyor. Bunları sağlayan merkezi kurumların daha güvenilir olduğunu söyleyebiliyoruz.”

2022’deki olumlu gelişmeler

Geride bıraktığımız 2022 yılında sektör açısından olumlu gelişmelerin de yaşandığına değinilen yayında Erkul, Ethereum’daki The Merge birleşmesinin olumlu yöndeki en önemli gelişme olduğuna değindi. “Bu birleştirme ile madencilerin karbon ayak izi üzerindeki etkisiyle ilgili tartışmaların çözüm bulmasının yanı sıra, blokzincir üçlü açmazı olarak tanımladığımız problem de çözülmeye çalışılıyor” diyerek blokzincirin ölçeklenebilirlik probleminin ortadan kalkması için önemli bir adım olduğuna dikkat çekti.

NFT’lerin sahiplik getiren token olduğunun altını çizmek gerek

Bu yıl, insanların alternatif yatırımlara daha kolay yöneldiğini belirten Erkul, son dönemde düşüş gösteren NFT için en kritik konunun NFT’lerin sahiplik getiren token olduğu yönünde bir açıklamada bulundu.  Genel olarak piyasalarda yaşanan değer kaybının da bu düşüşte payı olduğunu dile getirirken “Önümüzdeki dönemlerde NFT’nin tekrar popülaritesini kazanacağını düşünüyorum” dedi.

Sektöre dair yaşananlar, beklentiler, NFT ve web3 başlıklarının ele alındığı yayının tamamını aşağıdan izleyebilirsiniz.

Bu içerik en son 22 Mayıs 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN