Kripto yasa tasarıları ABD’de kongre komitesinden geçti

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Raporlama ve Araştırma Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul, kripto para, blokzincir ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Japonya Blockchain Birliği kripto vergisi revizyonu talep ediyor

Japonya Blockchain Derneği’nin, ülke hükümetinden vergi sistemini kriptoya uyum sağlayacak şekilde revize etmesini talep ettiği bildirildi. JBA, mevcut vergi sistemine ilişkin incelemesinin Japonya’daki web3 işinin büyümesinin engellendiğini gösterdiğini iddia etti.

CoinPost’a göre, özellikle kişisel işlemler üzerindeki verginin %20’lik sabit bir orana ayarlanmasını ve kripto işlemlerinden kaynaklanan kârlar üzerindeki vergilerin iptal edilmesini talep etti. Japonya Kripto Varlık Borsası Birliği’nin istatistikleri, Nisan 2023 itibarıyla yaklaşık 6,8 milyon kripto hesabı açıldığını gösteriyor. JBA bir ankete dayanarak, vergilendirmenin değiştirilmesi halinde yatırımın artacağına inanıyor.

JBA ayrıca, şirketlerin vergi ödemesi için ellerinde bulundurdukları token’ları satmak zorunda kalmamalarının Web3 işletmeleri için giriş engelini azaltacağını iddia ederek, üçüncü taraflarca ihraç edilen token’ler üzerindeki yıl sonu gerçekleşmemiş kâr vergilendirmesini ortadan kaldırmayı istemektedir. Bu hafta başında Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Web3’ün geleneksel internet çerçevesini dönüştürme ve sosyal değişime katkıda bulunma potansiyeline sahip olduğunu ve hükümetin Web3’ü teşvik etmek için elverişli bir ortam yaratmaya kararlı olduğunu söyledi.

CME Bitcoin vadeli işlemleri aylık hacimleri yılın en yüksek seviyesine ulaştı

The Block’un veri panosundan alınan verilere göre, kripto para alım satım yerleri ve borsalarındaki azalan hacimlere rağmen, CME Group temmuz ayında yılın en yüksek aylık hacimlerine ulaştı.
CME’nin Bitcoin vadeli işlem piyasası, temmuz ayındaki hacimlerin nisan ayındaki en yüksek seviyesine ulaştığını gördü ve borsa, ayın bitimine bir gün kala 53,33 milyar dolarlık hacim elde etti. nisan ayında firma 53,06 milyar dolar değerinde sözleşmenin el değiştirdiğini gördü.

29 Temmuz itibarıyla, CME Bitcoin vadeli işlem piyasasındaki açık faiz 2,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hedge fonları ve büyük ticaret firmaları gibi kurumsal yatırımcılar arasında popüler olan piyasa, kripto endüstrisinde öne çıkıyor. Sektördeki borsalar, gelirlerinde aslan payını oluşturan düşük alım satım faaliyetlerinin baskısı altında. Spot işlem hacimleri yılın en düşük seviyelerine yakın seyrederken, The Block’un veri panosu spot kripto ticareti için yedi günlük hareketli ortalamanın 11,1 milyar dolar olduğunu gösteriyor. Bu rakam, mart ayında ulaştığı 40 milyar dolar seviyesinin yaklaşık dörtte biri.

Kripto yasa tasarıları ABD’de kongre komitesinden geçti

Amerika Birleşik Devletleri Meclisi’nin önemli bir paneli, ABD menkul kıymetler ve emtia düzenleyicileri arasındaki yetki farklılıklarının açıklığa kavuşturulması da dahil olmak üzere, kripto firmalarına düzenleyici netlik sağlayabilecek bir çift yasa tasarısını onayladı. 26 Temmuz’da ABD milletvekillerinin çoğunluğu 21. Yüzyıl için Finansal İnovasyon ve Teknoloji Yasası’nın yanı sıra Blockchain Düzenleyici Kesinlik Yasası lehinde oy kullandı. Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi, kripto firmalarının Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu ya da Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na ne zaman kaydolacaklarına ilişkin kurallar belirleyecek olan 21. Yüzyıl için Finansal Yenilik ve Teknoloji Yasası’nı 35’e 15 oyla onayladı.

Cumhuriyetçilerin tasarısı aynı zamanda firmaların projelerinin yeterince merkezi olmadığını SEC’e belgelemelerini ve dijital varlıkları CFTC’ye dijital emtia olarak kaydettirmelerini sağlayan bir sürecin ana hatlarını çiziyor. Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi Başkan Yardımcılığı görevini de yürüten Cumhuriyetçi Kongre Üyesi French Hill, tasarının ilk engelini aşmasından ve komiteden iki partinin desteğiyle geçmesinden gurur duyduğunu söyledi.

Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Tom Emmer ve Demokrat Kongre Üyesi Darren Soto tarafından desteklenen iki partili Blockchain Düzenleyici Kesinlik Yasası, madenciler, çoklu imza hizmet sağlayıcıları ve merkezi olmayan finans platformları gibi “blockchain geliştiricileri ve hizmet sağlayıcıları” için engelleri ve gereksinimleri ortadan kaldıran yönergeler belirlemeyi amaçlıyor. Emmer, Blockchain Düzenleyici Kesinlik Yasası’nın kabul edilmesini Amerika Birleşik Devletleri için “büyük bir kazanç” olarak değerlendirdi ve yasanın Amerika Birleşik Devletleri’nde “özellikle blockchain ile ilgili hangi varlıkların para aktarıcısı olarak nitelendirileceğini ele aldığını” açıkladı. Emmer, Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmesi halinde tasarının blok zincir topluluğuna, müşteri fonlarını saklamıyorsanız para aktarıcısı olmadığınızı teyit ederek işleri netleştireceğini belirtti.

Bu yasaların geçmesine rağmen bazı Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, Dijital Varlıklar Piyasa Yapısı tasarısı olarak adlandırılan başka bir mevzuat önerisini desteklemeyi reddetti. Demokrat Temsilci Maxine Waters, tasarıyı kripto endüstrisinin çağrılarına çok yakından kulak verdiği ve SEC’in düzenleyici rehberliğini göz ardı ettiği için kınayarak, “Daha önce de söylediğim gibi, sırf kripto şirketleri yolun kurallarına uymayı reddediyor diye yeni düzenleyici yapılar icat etmemize gerek yok. Menkul kıymetler yasalarımız 90 yıldır yatırımcıları ve emeklileri korurken sermaye oluşumunu destekliyor ve inovasyonu kolaylaştırıyor” dedi.

Bu içerik en son 22 Mayıs 2024 tarihinde güncellenmiştir.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN