Kazakistan, kripto para madenciliği vergisinden 7 milyon dolar gelir elde etti

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Araştırma İçerikleri Yöneticisi Nergis Nurcan Karababa, kripto para ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

Kazakistan, kripto para madenciliği vergisinden 7 milyon dolar gelir elde etti

Kazakistan, 2022’de kripto para madencilerine uyguladığı vergilerden 7 milyon dolar elde etti. Söz konusu vergi yasası, madencilerin daha önce ulusal elektrik şebekesini düşük vergili kullanması nedeniyle 1 Ocak 2022 itibarıyla yürürlüğe girdi.

Dünyanın en iyi Bitcoin madencilik merkezleri arasında yer alan Kazakistan, Cambridge Centre for Alternative Finance verilerine göre; Ocak 2022 itibarıyla Orta Asya ülkesi toplam Bitcoin hash oranının yüzde 13,2’sine katkıda bulunarak ABD (%37,84) ve Çin’in (%21,11) hemen arkasında yer aldı.

Arjantin Merkez Bankası’ndan kripto para hamlesi

Arjantin Merkez Bankası kripto parayı baskı altına alacak bir hamlede bulundu. Dün yapılan açıklamaya göre; riskleri azaltmak amacıyla ödeme platformlarının, müşterilere Bitcoin gibi dijital varlıklar sunmasını yasaklandı. Merkez Bankası, konuyla ilgili olarak risk dışında herhangi bir gerekçe açıklamadı.

Zimbabve Merkez Bankası’ndan dijital token’a katılma çağrısı

Zimbabve Merkez Bankası (RBZ), perşembe günü yayınladığı bir duyuru ile ülkedeki bireyleri ve finans kurumlarını, çıkarılması planlanan altına dayalı dijital token’a katılmaya davet etti.
Başvuruların, bireyler için en az 10 dolar, finans kurumları ve şirketler için ise 5 bin dolar olması şartı kondu.

Konuya dair yapılan ek açıklamada Zimbabve Merkez Bankası’nın token ihracını ve kullanımını iki aşamaya ayırdığı belirtildi. İlk aşamada, token’lar yatırım amaçlı olarak çıkarılacak ve bankalar aracılığıyla satışa sunulacak. İkinci aşamada ise; kişiler arası ve kişiler ile işletmeler arası işlemler için kullanılabilecek.  Ayrıca, fiziki altın sikke sahiplerinin kendi istekleri dahilinde bankacılık sistemi aracılığıyla bu sikkeleri, altın destekli dijital token’lara dönüştürebileceği veya takas edebileceği belirtildi.

Deloitte, kimlik doğrulama süreçlerini kolaylaştırıyor

Deloitte, doğrulama süreçlerini basitleştirmek, verimsiz ve tekrarlayan işlemleri hızlandırmak için blokzincir teknolojisi entegrasyonuyla müşterilerine tek dijital cüzdanla kendilerini doğrulama imkânı sağlayacak. Bu kapsamda kimlik bilgilerinin, bankacılık ve Merkeziyetsiz Finans (DeFi) için yasal uyumluluğu, e-ticaret için yaş doğrulama, özel oturum açma ve fon toplama gibi çeşitli hizmetler sunulacak.

Geçtiğimiz haftanın öne çıkan haberleri ise şöyle:

Bitcoin ve Ethereum’daki işlem ücretleri artış gösterdi

Mayısın başında başlayan memecoin furyası ile Bitcoin işlem ücretlerini son iki yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Bitcoin blokzinciri üzerindeki tüm işlemler için ödenen ücretler, geçen nisan ayına göre yaklaşık yüzde 400 artarak 3,5 milyon dolara ulaştı. BRC-20 işlemleri, mayıs ayının ilk haftasında Bitcoin işlem ücretlerindeki artışın temel nedeni olarak gösteriliyor. Ethereum’un ERC-20 token standardına benzeyen BRC-20, Bitcoin blokzincirinde bölünebilir token’lar ihraç etmek ve transfer etmek için kullanılıyor. Aynı şekilde Ethereum ağında da ücretler artış gösterdi.

Beyaz Saray, dijital varlık madenciliğine enerji vergisi getirmeyi planlıyor

ABD Başkanı Joe Biden’ın yönetimi, kripto para madenciliği faaliyetlerine yönelik yüzde 30 oranında Dijital Varlık Madencilik Enerjisi (DAME) vergisi getirmeyi planlıyor. Beyaz Saray’ın Ekonomik Danışmanlar Konseyi (CEA) tarafından yayınlayan yazıya göre; kripto madencilik şirketleri, yerel çevre kirliliği, yüksek enerji fiyatları ve sera gazı emisyonları gibi başkaları üzerinde oluşturdukları maliyetlerin tamamını karşılamıyor. DAME vergisi ile madencilik faaliyetleriyle ilişkili çevresel etki ve zararların azaltılabileceği düşünülüyor.

Sports Illustrated, Polygon tabanlı NFT bilet programı başlatıyor

Sports Illustrated’ın bilet hizmetleri sunan yan kuruluşu SI Tickets, Polygon tabanlı etkinlik yönetimi ve bilet çözümü Box Office platformunu başlattı. Web3 yazılım geliştiricisi ConsenSys ile birlikte hayata geçirilen Box Office; ölçeklenebilir, ücretli veya ücretsiz biletli bir spor etkinliği oluşturma ve yönetme imkânı sunacak. Platformda etkinlik sahiplerine, NFT aracılığıyla koleksiyon öğeleri, özel teklifler ve sadakat bonusu sunan bir “Süper Bilet” geliştirme özelliği de yer alacak.

Bu içerik en son 28 Mayıs 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN