İtalya, 2023’te kripto paradan elde edilen kazançlardan vergi alacak

BloombergHT’de yayınlanan 30 Dakika programına konuk olan Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul, yeni yılla birlikte kripto para sektöründe yaşanan gelişmeleri anlattı.

Günün öne çıkan başlıkları ise şöyle:

İtalya, 2023’te kripto paradan elde edilen kazançlardan vergi alacak

İtalya’nın kripto paraya sermaye kazancı vergisi getirme hamlesi, Avrupa Birliği’nin 27 üyeli bloktaki kripto hizmet sağlayıcıları için bir lisans çerçevesi ve sıkı işletme gereklilikleri vaat eden Kripto Varlık Piyasaları (MiCA) düzenlemesinin uygulanmasından önce geldi.

Perşembe günü parlamentonun onayını alan yeni bütçeye göre; İtalya’daki kripto yatırımcıları, 2023 yılından itibaren yüzde 26 oranında sermaye kazancı vergisine tabi tutulacak. Vergi dönemi başına 2000 avroyu aşan kazanca sahip kripto para yatırımcıları için bu vergilendirme geçerli olacak.

Kripto para sektörünün büyük ölçüde düzenlenmemiş olduğu İtalya, kripto varlıkları “dağıtık defter veya benzer teknoloji kullanılarak elektronik olarak aktarılabilen ve saklanabilen değer veya hakların dijital bir temsili” şeklinde tanımlayarak meşrulaştırıyor.

Kripto kârlarının beyan edilmesine yönelik bir teşvik amacıyla onaylanan yeni tasarı, yatırımcılar için satın alma sırasındaki maliyet yerine 1 Ocak 2023 itibarıyla elde tutulan varlıkların değerinin yüzde14’ü oranında bir “ikame gelir vergisi” de belirliyor.

Yeni kurallara göre, kripto yatırımlarından kaynaklanan zararlar kârdan düşülebilecek ve ileriye taşınabilecek.

Bununla birlikte yatırımcılar, belgede “aynı özelliklere ve işlevlere sahip kripto varlıkları arasındaki değişimin” bir “mali durum” teşkil etmediği belirtildiğinden, neyin vergilendirilebilir bir olay olarak nitelendirileceği konusunda ek rehberliğe ihtiyaç duyabilir.

İngiltere, yerel komisyoncuları kullanan yabancılar için kripto vergi indirimi uyguluyor

Birleşik Krallık, yerel yatırım yöneticileri veya broker’lar aracılığıyla kripto para satın alan yabancı yatırımcılar için vergi muafiyeti uyguluyor. Aralık ayında açıklanan vergi muafiyeti, Başbakan Rishi Sunak’ın İngiltere’yi kripto para merkezine dönüştürme planlarının bir parçası olarak görülüyor.

Hükümetin vergi kolu İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi, CoinDesk’e gönderdiği bir e-postada, “Bu muafiyet, küresel yatırımcıları çekmede önemli bir faktördür, yani yabancı yatırımcılar sadece İngiltere merkezli yatırım yöneticileri atayarak İngiltere vergisine girmeyeceklerdir” dedi.

Ülkede halihazırda yerleşik kripto tüccarları için bir vergi rehberi de bulunuyor. Temmuz ayında İngiltere Gelir ve Gümrük İdaresi, merkezi olmayan finansın (DeFi) nasıl vergilendirilmesi gerektiği konusunda yatırımcılardan ve profesyonellerden görüş almak için bir istişare yayınladı.

El Salvador’u geride bırakan Avusturalya, en büyük dördüncü kripto ATM merkezi oldu

Bitcoin’i yasal bir ödeme aracı hâine getirme çabalarının bir parçası olarak El Salvador Başkanı Nayib Bukele ülke genelinde 200’den fazla kripto ATM’si kurmaya karar verdi. Bu hamle ile El Salvador, 2021’de Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’dan sonra üçüncü en büyük kripto ATM merkezi hâline geldi.

2022’nin elim ayında 2022’de ekim ayında Cointelegraph, İspanya’nın 215 kripto ATM’si kurduktan sonra üçüncü en büyük kripto ATM merkezi hâline geldiğini bildirdi. İspanya’daki güncel ATM sayısı 226’ya yükseldi ve bu alanda üçüncü ülke konumuna geldi. Ancak 2023 yılına girerken ülke içinde 216 ATM kuran Avusturalya da El Salvador’un önüne geçti.1 Ocak 2023 itibarıyla Avustralya’da 219 aktif kripto ATM’si bulunuyor.

Avustralya, küresel kripto ATM kurulumlarının yüzde 0,6’sını temsil ediyor ve bu oranla Asya’nın 312 ATM olan kripto ATM sayılarını devralmak için iyi bir konuma sahip. Dünya genelindeki toplam kripto ATM sayısı 38.602 olup bunların 6.071’i yalnızca 2022 yılında kuruldu.

Geçen haftanın öne çıkan başlıkları

Geçtiğimiz hafta gündemde yer alan diğer önemli haberler ise şöyle:

Madencilik havuzu BTC.com, siber saldırıda 3 milyon dolar kaybetti

Kripto para madencilik havuzu BTC.com, çatı şirketi BIT Mining Limited’ın duyurusuna göre; 3 Aralık’ta platform siber saldırıya uğradı. Saldırganlar, 700 bin dolar civarı değerde müşteri varlığı ve 2,3 milyon dolar değerde şirket varlığını çaldı. BIT Mining ve BTC.com’un siber saldırıyı Çinli yetkililere bildirmesinin ardından olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Yerel yetkililer, delil toplamaya ve ülkenin ilgili kuruluşlarının desteğini istemeye başladı. BTC.com’un yerel koordinasyonları sayesinde kaybedilen varlıkların bir kısmının kurtardığı bildirildi. BTC.com, yaşanan siber saldırıya rağmen müşterilerine madencilik havuzu hizmetleri sunmayı sürdürüyor.

 HSBC, NFT ve metaverse alanında patent başvurusunda bulundu

Çok uluslu İngiliz bankası HSBC ve uluslararası reality TV programı The Voice, Metaverse ve NFT ticari marka başvurularında bulundu. Şirketlerin ticari markalarını 15 Aralık’ta ABD Patent ve Ticari Marka Ofisi’ne (USPTO) sunduğu belirtildi. HSBC ayrıca, Metaverse finansal danışmanlık hizmetleri de sunacak.

Çin’in ilk ulusal NFT pazaryeri açıldı

Çin devleti 2023’te NFT alım satımı için düzenlenmiş ilk platformunu başlatacak. Platform, NFT’lerin yanı sıra, dijital varlıklarla ilgili telif haklarının alım satımını da kolaylaştıracak. Proje, ikincil NFT piyasalarındaki aşırı spekülasyonları düzenlemeyi ve önlemeyi amaçlıyor. Çin’deki dijital varlıklar ve Metaverse gelişmeleri konusunda popüler uzman Yu Jianing, bir röportajda konu hakkında platformların listeleme ve alım satım konusundaki sorumluluğunu vurguladı.

DeGods ve Y00ts NFT’leri Solana’dan ayrılacak

Solana ağı üzerinde zirvelerde yer alan iki NFT projesi DeGods ve y00ts, 2023 yılında Solana blokzincirini bırakacağını açıkladı. DeGods Twitter hesabından yaptığı bir açıklama ile 2023’ün ilk çeyreğinde Ethereum köprü uygulamasını yayınlayacağını duyurdu. Şirket, köprünün bir hedef olmadığını, Ethereum’a varabilmek için bir araç olduğunu da vurguladı. DeGods’ın kardeş projesi y00ts ise gelecek yılın ilk aylarında Polygon’a geçiş yapacak. DeGods’ın Ethereum’a geçişiyle, DUST token da söz konusu blockchain’e geçiş yapmış olacak ve geçiş için kurulacak köprüde kullanımı mevcut olacak. 

MicroStrategy, Bitcoin Lightning çözümlerini açıkladı

MicroStrategy Yönetim Kurulu Başkanı Michael Saylor, şirketin 2023 planlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Şirketin 2023 planları kapsamında Bitcoin Lightning Network destekli bir yazılım ve çözümleri başlatma planı öne çıkıyor. Saylor, katıldığı Twitter Space etkinliğinde geliştirmeyi amaçladıkları çözümleri kurumsal pazarlamayı destekleyen çözümler olarak değerlendirdi. Buna ek olarak kurumsal web sitelerine yönelik bir siber güvenlik çözümlerini de değerlendirdiklerini kaydetti.

BMW, blokzincir destekli sadakat programını tanıttı

Alman araba üreticisi BMW, günlük operasyonlarına blokzinciri entegre etmeye ve Tayland’daki müşterileri için blokzincir sadakat programı oluşturmaya hazırlanıyor. BMW yaptığı açıklamalarda blokzincir teknolojisinin günlük operasyonlara 2 fazda entegre edeceğini belirtti. Açıklanan plan, merkeziyetsiz teknolojinin günlük operasyonlar için entegre edilmesi ve Coinweb ile geliştirilen bir Web3 uygulamasında sadakat programının başlatılmasını kapsıyor. Şirket, ilk aşamada zaman alan manuel işlerin otomatikleştirileceğini ve şirketin otomobil finansmanı hizmetlerini kolaylaştırmak istediğini belirtti. Projenin ikinci aşamasında ise BMW, müşterilerini teşvik etmek için blok zinciri temelli ödül sistemi sunacak. Bir müşterinin ekosistemdeki seviyesi ve statüsü, çeşitli eylemler yoluyla edindikleri sadakat ödülleri ile belirlenecek.

Bu içerik en son 2 Ocak 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN