Lightning network (LN) nedir?

Lightning Network (LN), Bitcoin blokzincirinde yaşanan ölçeklenebilirlik sorununu çözmek amacıyla yaratılmış katman teknolojisidir. Fikir olarak Bitcoin üzerinden çıksa da diğer kripto paralar için de uygulanabilir. İlk olarak, 2015 yılında Joseph Poon ve Thaddeus Dryja tarafından önerilmiş ve yıllar içinde geliştirilmeye devam etmiştir.

Lightning Network ile yapılan işlemler, blokzincir üzerinde olduğundan daha hızlı, az maliyetli ve kolay yapılıyor. Çünkü işlemleri zincir dışına taşımak, blokzincirde oluşan tıkanıklıkların yarattığı sorunları ortadan kaldırıyor. Ayrıca, atomik takas işlemlerini kolaylaştırmak için de kullanılabiliyor.

Lightning Network nasıl çalışır?

Lightning ağının temel çalışma prensibi, akıllı sözleşmeler ve imzalı komutlardan ibarettir. P2P (eşler arası) mekanizması ile çalışan bir fonlama işlemi olarak tarif edilebilir. Eşlerden biri veya her ikisi, transfer işlemi için fon sağladığında ödeme kanalı oluşur ve bu kanallar üzerinden transferler yapılır.

Başlangıçta genel ve özel olmak üzere iki anahtar değiştirilir ve böylece fonların kolay erişilerek harcanması sağlanır. Fakat LN devreye girdiğinde imza takası olmaz çünkü harcamaların ana blokzinciri tarafından tanınmasını önlemek gereklidir. Bu yüzden iki taraf kendi aralarında harcama işlemlerini doğrulamak adına tek bir anahtarı değiştirirler. Buna taahhüt işlemleri de denir. LN ağındaki eşler, birbirleri ve başka bir LN ağındakilerle sonsuz sayıda taahhüt gerçekleştirebilirler.

Avantajları

Günlük işlem hacimleri, blokzincirin merkeziyetsiz yapısı gereği bir yoğunluk oluşturup, beraberinde sorunları getirebilir. Yüksek enerji harcanır ve bununla birlikte ihtiyaç duyulan ağ bakımı da maliyetli olur. Ancak Lightning Network, blokzincir üzerinde ikinci bir katman oluşturarak ölçeklendirme sorununu ortadan kaldırır. İşlem yapmak isteyen taraflar, bu katman üzerinde yer alan çoklu ödeme kanallarından faydalanarak transferlerini gerçekleştirirler.

LN üzerinde yapılan işlemler, ana blokzincirin onayına ihtiyaç duymadan gerçekleştiği için sonsuz sayıda işlem oldukça hızlı şekilde yapılabilir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN