“Finans ve teknolojinin buluşma noktası, kripto varlık ekosistemi”

BloombergHT’de canlı yayınlanan “30 Dakika” programının bugünkü konuğu Paribu İş Geliştirme Yöneticisi Akar Aydemir’di. Kripto ekosistemindeki gelişmeleri değerlendirdi.

Gündemde olan başlıklar arasında; merkeziyetsiz borsalarla ilgili yayınlanan BIS raporu, Biden yönetiminin AML vurgusu ve kripto para ekosistemine geçen teknoloji öncüleri yer aldı.

Merkeziyetsizliğin bir illüzyon olduğu iddiası

Merkez bankalarının üye olduğu BIS, son yayınladığı raporda gittikçe etkinliği artan merkeziyetsiz kripto varlık işlem platformlarına yer verdi. Raporun en dikkat çeken kısmı, merkeziyetsiz borsaların merkeziyetsizliğinin bir illüzyon olduğunun savunulmasıydı.

Merkeziyetsiz borsalarda governance token’ı elinde bulunduranların kararlar konusundaki yetkisinin, söz konusu savunmada bir sebep olarak gösterildiği biliniyor. Aydemir, BIS yönetiminin bu karar mekanizması sebebiyle merkeziyetsiz borsaların aslında merkezileşme potansiyelinde olabileceğini savunduğunu belirtti.

AML’e yönelik hareket edilmeli

Beyaz Saray’da bu hafta yayınlanan Yolsuzlukla Mücadele Stratejisi raporunda dijital teknolojilerin dünyadaki verimliliği ve kolaylığı artırdığına değinildi. Bununla birlikte dijital varlıkların yasa dışı faaliyetlerde kullanılma riskinin incelenmeye devam edileceği de raporda yer alıyor.

Raporda geçen açıklamalara istinaden Aydemir, şu yorumlarda bulundu: “Yıllardır zincir üstü işlemler incelenerek AML konusunda çıkarımlar yapılıyor. Yasa dışı işlemler yapan cüzdanlar takip edilip gerekli durumlarda engelleniyor. Regülasyon tarafından gelecek düzenlemelerle bu işleyişin daha standart bir hâle gelmesini bekliyoruz.”

Teknoloji dünyasından kripto para dünyasına

Geçen hafta Twitter CEO’su Jack Dorsey, istifasının ardından yeni adıyla Block olan diğer şirketi Square’de daha etkin olacağını açıklamıştı. Bu hafta da önce Uber’in rakibi Lyft’in CFO’su Brian Roberts’ın, OpenSea’de CFO görevine geldiği, ardından da eski Google CEO’su Eric Schmidt’in Chainlink Labs’ın danışmanı olduğu haberleri geldi.

Aydemir, bu gelişmelerle ilgili olarak, “Büyük teknoloji şirketlerindeki önemli isimlerin kripto ekosistemine geçiş yapması, finans ve teknolojinin yeni buluşma noktasının bu ekosistem olduğunu destekliyor” dedi.

Bu içerik en son 26 Ekim 2022 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN