Ethereum doğrulayıcı sayısı 500 bini aştı

BloombergHT’de yayınlanan 30 Dakika programına konuk olan Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul, kripto para sektöründe yaşanan son gelişmeleri aktardı. 

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

Ethereum doğrulayıcı sayısı 500 bini aştı

BeaconScan‘in verilerine göre Ethereum, ağındaki doğrulayıcı sayısının 500.000’i aşmasıyla yeni bir dönüm noktasına ulaştı. Gerçek zamanlı bir Web3 altyapı şirketi olan Blocknative’in Pazarlama Müdürü John Jefferies, Blockworks’e yaptığı açıklamada, aktif doğrulayıcı sayısındaki artışın Ethereum ekosistemi için olumlu bir işaret olduğunu söyledi. Jefferies, “Bu da Ethereum ekosistemine bir bütün olarak duyulan güvenin, piyasa duyarlılığının ve inancın arttığına işaret ediyor” dedi.

MetaMask, ETH stake edilebilmesi için Lido ve Rocket Pool ile ortaklık yapıyor

Blokzincir yazılım geliştiricisi ConsenSys, portföy şirketi MetaMask’ın kullanıcılarının tarayıcı tabanlı ve mobil cüzdanları aracılığıyla doğrudan kripto para yatırmalarına olanak sağlamak için likit stake sağlayıcıları Lido ve Rocket Pool ile ortaklık kuracağını açıkladı.

MetaMask Staking’in beta sürümü MetaMask uygulaması kullanıma sunuldu. Kullanıcılar Lido ve Rocket Pool’da ETH stake edebilecek ve karşılık gelen tokenlerini (stETH ve rETH) görüntüleyebilecek. Şirket, kullanıcıların stETH ve rETH’lerini MetaMask Staking aracılığıyla ETH’ye geri dönüştürebileceğini, ancak bunun belirli bir ücrete tabi olacağını açıkladı.

MetaMask Ürün Müdürü Abad Mian, Blockworks’e yaptığı açıklamada “Ethereum ve Web3 ekosistemi için heyecan verici bir zaman. Staking, Ethereum ve Web3 altyapısının kritik bir parçasıdır. MetaMask, kullanıcılara Portfolio dApp aracılığıyla staking sağlayıcılarıyla bağlantı kurmanın kolay ve kullanışlı bir yolunu sunmaktan heyecan duymaktadır.” dedi.

Şirketten yapılan açıklamada, “Bu yeni özellik sayesinde kullanıcılar farklı likit stake sağlayıcılarının ödül oranlarını, ağ kontrolünü ve popülerliğini karşılaştırabilir ve stake etmek istediklerini seçerek ağın güvenliğine ve merkezsizleşmesine yardımcı olabilirler” denildi.

Samsung yatırım kolu, Bitcoin vadeli işlem ETF’si başlatacak

ETF, Chicago Ticaret Borsası’nda (CME) listelenen Bitcoin vadeli işlem ürünlerine yatırım yaparak Bitcoin’in spot fiyatını takip edecek. ETF, başta CME Bitcoin vadeli işlemler olmak üzere CME Mikro-Bitcoin vadeli işlemlere de yatırım yapacak.

Geçen haftanın öne çıkan başlıkları

Geçtiğimiz hafta gündemde yer alan diğer önemli haberler ise şöyleydi:

Microsoft ChatGPT yatırımını artırmak istiyor

Microsoft, OpenAI tarafından geliştirilen ve diyalog konusunda uzmanlaşmış bir prototip yapay zeka sohbet robotu olan ChatGPT‘ye 10 milyar dolarlık yeni bir yatırım daha yapmayı değerlendiriyor. Bir süredir gündeme oturan GTP-3 alt yaptısın kulanan ChatGPT içerisinde barındırdığı 570 GB’lık bir veritabanı ile eğitilen yapay zekâ, birçok farklı konuda soruya yanıt verebiliyor. OpenAI, ayrıca uygulamanın yeni versiyonu GPT-4’ün üzerinde çalışmalarına aktif olarak devam ediyor. ChatGPT üzerindeki gelişmeleri yakından takip eden ve geçmişte 1 milyar dolar yatırım yapan Microsoft ise, şirkete 10 milyar dolarlık yeni bir yatırım yapmak için görüşmelere devam ediyor.

Yuga Labs NFT basımını oyunlaştıran yeni bir girişimi duyurdu

Bored Ape Yatch Club (BAYC) ve Mutant Ape Yacht Club (MAYC) NFT koleksiyonunu yaratıcısı Yuga Labs, NFT ekosistemi kapsamında ücretsiz mint edilen yetkinlik bazlı Dookey Dash oyununu duyurdu. Oyun, Sewer Pass NFT’sine sahip kişiler tarafından oynanabilecek. Sewer Pass NFT’leri 17 Ocak’ta BAYC ve MAYC NFT sahiplerine dağıtılacak. Bu NFT’ler 18 Ocak’tan itibaren Dookey Dash oyununa giriş için bir anahtar görevi görecek. Dookey Dash oyununda NFT basımı gibi kullanıcılara karışık gelebilecek süreçler oyunlaştırılıp kolaylaştırılması planlanıyor. Ayrıca Dookey Dash isimli yeni oyunda kullanıcılar, herhangi bir Yuga Labs NFT’sine sahip olmasa bile yeni NFT üretebiliyor. Oyunda ödül olarak Dookey Dash puanları 3 hafta boyunca oyuncular tarafından toplanılarak skor tablosunda listelenecek. İlerleyen aşamalarda ise farklı NFT oyunlaştırma adımlarının gelmesi bekleniyor.

BitDAO, Mantle üzerinde test ağı başlattı

En büyük merkeziyetsiz otonom organizasyonlardan biri olan BitDAO, şirketin Ethereum Layer 2 çözümü Mantle üzerinde test ağını başlattığını duyurdu. “Wadsley” olarak isimlendirilen test ağının, Mantle ana ağ lansmanından önce BitDAO’nun yeni özellikleri test etmesi için açıldığı belirtildi. Söz konusu test ağının halka açık olduğu bildirilerek geliştiricilerden uygulamaları test etmeleri istendi.

Ethereum Şanghay upgrade kapsamında “devnet 2” geliştirici ağını kullanıma açtı

Ethereum Şanghay upgrade (güncellemesi) kapsamında devnet 2 geliştirici ağını kullanıma açtı. Client ekipleri bu geliştirici ağları kullanarak yaklaşmakta olan Şangay güncellemesi’ne hazırlık yapıyor. Ethereum geliştiricileri tarafından devnet 1 geçtiğimiz kasım ayında açılmıştı, devnet 2 ağı ise 11 Ocak’ta kullanıma girdi. Şanghay güncellemesi ile Ethereum blokzincirine ether stake etmiş kullanıcıların, bu stakeleri geri çekmesine imkan sağlayacak. Geliştirici ekipleri, açılan bu devnetleri Şangay güncellemesinde bug olup olmadığını görmek için kullanıyorlar. Şanghay’ın mart ayında Mainnet’te aktifleşmesi bekleniyor.

Société Générale, MakerDAO’dan kredi aldı

Fransa merkezli yatırım bankası Société Générale, MakerDAO’dan 7 milyon dolarlık DAI stabil kripto para kredisi aldı. Société Générale bu kredi karşılığında teminat olarak banka bünyesinde bulunan 40 milyon dolar değerindeki ev kredisi tahvillerini kullandı. MakerDAO, geçtiğimiz yıl üyelerinin onayladığı bir karar doğrultusunda Société Générale şirketi için bir kasa açmıştı. MakerBurn tarafından toplanan resmi verilere göre, 30 milyon dolarlık bir borç tavan limiti bulunan kasadan Société Générale’in talebi doğrultusunda 23 milyon dolar daha stabil kripto para kredisi çekebilecek.

Bu içerik en son 17 Ocak 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN