Maker (MKR) nedir?

Maker, MakerDAO olarak bilinen merkeziyetsiz uygulama platformunun token’ıdır ve sembolü MKR’dir.

Maker ne zaman ve kim tarafından kuruldu?

Rune Christinsen tarafından kurulan bir sözleşme platformu Maker’ın kripto parası 18 Aralık 2017 yılında piyasaya sürüldü.

Maker’in altyapısı

DAO, yani “Decentralized Autonomous Organization” kendi kendini yöneten özerk ve merkeziyetsiz organizasyon anlamına geliyor. Ethereum blokzincirinde çalışan MakerDAO finans alanında otonom yönetim süreçlerini uygulayan bir çözüm geliştirme hedefiyle hayata geçirildi.

Maker, kullanıcılarına ne vadediyor?

Platformun DAI adında bir stabil kripto parası mevcut. DAI’nin değerinin dolara sabitliği, algoritmaya ve kullanıcı işlemlerinin bu algoritmanın kontrolünde gerçekleştirilmesi sürecine bağlanmıştır. Bu sayede bir stabil kripto para herhangi bir kuruluşun rezerv tutma vaatlerine güvenmeye gerek kalmadan, rezervi algoritma tarafından kontrol edilerek değerini muhafaza edebiliyor.

MakerDAO ekosisteminin öne çıkan özellikleri kullanıcıların teminat yatırdıkları ERC20 token’larıyla DAI’yi kendilerinin üretebilmesi; ellerindeki kripto parayı borç verebilmesi, sistemden belli bir teminat karşılığında borç alabilmesidir. Borçların güvenli teminat oranları, likidite olma koşulları, borç alma ve verme faiz oranları MKR sahipleri tarafından oylamalarla belirlenir.

Bir kullanıcının oylamaya katılması ya da oylanacak bir talep açaması için MKR bakiyesi etken rol oynar. Bununla birlikte olağan hâlinden daha güvenli efektif bir oylama ortamı olması için çalışmalar devam etmektedir.

Maker madenciliği yapılıyor mu?

Maker, madenciliği yapılan bir kripto para türü değildir.

En düşük fiyat ve en yüksek fiyat ile toplam arz

Maker, 30 Ocak 2017’de 21,06 dolar ile en düşük, 4 Mayıs 2021’de 6.339,02 dolar ile en yüksek fiyatını gördü. Bu kripto paranın toplam ve dolaşımdaki arzı 997.631.04 MKR’dir.

Paribu’da Maker işlemleri nasıl yapılıyor?

Paribu’da USDT ya da TL paritesi üzerinden Maker işlemleri yapabilirsiniz.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN