Litecoin mining (madenciliği) nedir?

Litecoin mining” ya da Türkçe adıyla “Litecoin madenciliği”, bir işlem bloğunun Litecoin blokzincirine işlenmesidir. Litecoin madenciliği algoritmayı çözmeyi gerektirir ve çözüme ulaşan ilk madenci “coin” ile ödüllendirilir.

Litecoin, GDAX gibi önemli borsalar da dahil olmak üzere pek çok kripto para borsasında satılan ve satın alınan bir kripto para birimidir. Teknik olarak Bitcoin’e çok benzemektedir. Ancak üretilebilecek Litecoin sayısı 84 milyon adet olarak belirlenmiştir. Maksimum üretilebilecek 21 milyon Bitcoin olduğunu göz önüne aldığımızda, Litecoin’in çok daha fazla sayıda üretileceğini söyleyebiliriz.

Litecoin’i işlemek, blokzincire nihai olarak eklenen bloklara işlem bilgisi eklemeyi gerektirir. Blokzincir, belirli bir Litecoin’in tüm sahiplerinin bir kaydı olarak hizmet eder. Blokzincirde ayarlamalar, ancak matematik problemlerini yazılımlar marifetiyle çözebilecek oldukça güçlü bilgisayar donanımlarına sahip madenciler tarafından yapılır.

Ocak 2017 itibariyle Litecoin madencilerine, işledikleri her blok için 25 yeni Litecoin ödül olarak verilmektedir. Madencilerin kazandığı miktar her dört yılda bir yarı yarıya azalacak şekilde tasarlanmıştır. En nihayetinde, madencilik faaliyetlerinin ödülü sadece işlem ücretlerine yansıyacaktır.

Bir Litecoin madencilik işletmesi kurmak için öncelikle donanıma ciddi yatırım yapılması gerekir. Litecoin’in ilk günlerinde madenciler, tek bir grafik işleme birimi (GPU) satın alarak bir çözüme ulaşabiliyorlardı. Ancak rekabetin artması ve giderek daha az Litecoin üretilmesi nedeniyle, Litecoin madenciliği çok daha fazla yatırım yapılması gereken bir alana dönüştü.

Bugün Litecoin madenciliği yapabilmek için çok daha fazla sayıda GPU satın alınması gerekmektedir. Bu ise, oldukça kabarık elektrik faturalarının oluşmasına yol açmaktadır.

Sonuç olarak, madencilik operasyonları madencilerin daha ucuz elektriğe erişebildiği Asya’da popüler hale gelme eğilimi göstermiştir. GPU’ların maliyeti, donanıma olan yüksek talep nedeniyle artmaya devam etti ve nihayetinde uygulamaya özel entegre devreler (ASIC’ler) adı verilen çok daha özel ve verimli donanımların geliştirilmesine yol açtı.

Gerekli donanımı satın alan madencilerin, Litecoin’lerin yatırılabileceği bir e-cüzdan kurmaları gerekir. Bu noktada madenciler, madencilik operasyonunu idare edecek bir yazılım programı indirebilirler. Yazılım, Litecoin madencilik programını etkinleştiren bir komut dosyası çalıştırır. Çalıştırıldıktan sonra, program blokları işlemeye çalışır, ancak genellikle karma hızını göstermez.

Litecoin gibi bir kripto para birimi madenciliği, şu anda popüler kripto para birimlerinin ne kadar popüler olduğuna bağlı olarak karlı gelse de, madencilik faaliyetleriyle ilişkili gerçek maliyetler var. Donanım maliyetleri yüzlerce dolara ulaşabilir ve yalnızca bir GPU’lu madenciler, çok daha fazla donanım tedarikine sahip şirketlere karşı rekabet edecektir. Donanımın komut dosyalarını başarıyla çalıştırmak için gereken düzeyde güçlendirilmesi, hızlı ve güvenilir bir ağ bağlantısı gibi donanımlar pahalı olabilir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN