Initial Coin Offering (ICO) ya da Initial Token Offering (ITO) nedir?

ICO, ilk para teklifi anlamına gelen bir terimdir. Yeni yaratılan bir para, hizmet ya da uygulama için fon ihtiyacı olan şirketlerin, bu eylemi gerçekleştirmek adına attıkları ilk adımdır. Bu adıma karşılık yatırım yapmak isteyen kişi ya da kuruluşlar, söz konusu teklifi satın alarak, yaratıcı şirket tarafından verilen yeni kripto para belirteci ya da hisse sahibi olabilirler. ICO, aynı zamanda ITO olarak da ifade edilir: Initial Token Offering.

Blokzincirde ICO (ITO)

ICO (ITO), kripto para yaratıcıları tarafından yaygın kullanılan bir kaynak yöntemidir ve pek çok proje için faydalı olmuştur. En ilgi çekici örneği de 2014 yılında Ethereum ağı için 18.4 milyon dolar değerinde kaynak toplanan kampanyadır. Bu kampanya sonunda Ethereum ağının değeri yükseldi ve her iki taraf açısından da kazançlı sonuçlar elde edildi. Bu sürecin ardından ICO kampanyaları da daha çok ön plana çıkmaya başladı.

ICO (ITO) nasıl çalışır?

ICO (ITO) süreci başlatmak için kaynak talep eden yaratıcı şirketin bazı bilgileri paylaşması gerekir. Fon toplanacak projenin detaylarından, işlevinden, amacından, ihtiyaç duyulan fon miktarından, kabul edilecek para türünden ve kampanya süresinden bahsederek, bilgi aktarımı yapılır.

Destek vermek isteyen kişi ya da kuruluşlar, verdikleri ödenek karşılığında söz konusu ağın kripto paralarından satın almış olurlar. Eğer bir uygulama ya da hizmet için yapılıyorsa, genellikle yatırımcılara hisse verilir.

ICO süreci için belirlenen zaman diliminde ihtiyaç duyulan para toplanamazsa, kampanya başarısız sayılır ve o zamana kadar destek verenlerin paraları da iade edilir. Hedeflenen miktar toplandıysa, proje için kullanılmaya başlanır.

Blokzincirde ICO (ITO) avantaj ve dezavantajları nelerdir?

ICO’da fon toplayan şirketlere destek veren kişi ya da kuruluşların genellikle bahsi geçen projenin token cinsinden bağış yapması istenir ve karşılığında orantılı sayıda yeni token alırlar. Bunun avantaj ya da dezavantaj olarak adlandırılması da tamamen projenin süreci ile ilgili olarak belirlenir.

ICO süreci başlatmak oldukça kolaydır ancak yatırımcılar açısından titizlikle incelenmelidir. Henüz yasal regülasyon yapılmadığı için söz konusu kripto paraların da yasal garantisi yoktur. Projeyi ve geliştiricilerini iyi araştırmak gerekir.

ICO’ya katkıda bulunan erken yatırımcılar genellikle projeye olumlu yaklaşıyor oldukları için bağışların dışında token almaya devam ederler ve bu da proje sahibi kripto paranın değerinin yükselmesini sağlar. Doğal olarak, ICO için yüksek getiri potansiyeline sahiptir denilebilir.

Başarılı projeler, yaratıcılar kadar yatırımcıları da milyoner haline getirdi. 2017 yılında her biri 12,7 milyon dolar değerinde fon toplayan 435 adet başarılı ICO projesi yapıldı. Bu projeler arasında en başarılı olan 10 tanesi değerlerini %25 arttırdı ve dolayısıyla yatırımcılar için de karlı bir dönüş gerçekleşti. Bu da başarılı bir proje söz konusu olduğunda, her iki tarafın da avantajlı konumda olduğunun kanıtıdır.

 

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN