Paribu Ventures’ın sponsorları arasında yer aldığı Cosmoverse İstanbul’dan izlenimler

“2023 yılı İstanbul’un global web3 dünyasında adından fazlasıyla söz ettireceği bir yıl oluyor, olmaya da devam edecek.”

Erman Taylan

Paribu Ventures Yöneticisi

Erman Taylan, Paribu Ventures’ın olarak sponsorları arasında olduğu Cosmoverse etkinliğine dair izlenimlerimi paylaştı.

Cosmoverse ve DevConnect İstanbul’da

Ethereum dünyasının en büyük ikinci etkinliği olan ve tam bir hafta sürecek DevConnect için Ethereum Foundation İstanbul’u seçti, Kasım ayındaki DevConnect için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. İstanbul, DevConnect dışında bir de Cosmos ekosisteminin yılda bir kere düzenlenen ve iki bine yakın katılımcıyı ağırlayan Cosmoverse’üne de 2-4 Ekim tarihlerinde ev sahipliği yaptı.

Cosmos, üzerinde 200’ün üzerinde uygulamanın çalıştığı, 41 milyar dolardan fazla AUM (‘Asset Under Management’) değeriyle en ön planda olan blokzincir ekosistemlerinden biri. Cosmos, ‘appchain’ yani, uygulama spesifik blokzincirleri oluşturma yaklaşımıyla ve blokzincirler arası iletişime olanak sağlayan açık kaynak kodlu altyapısı IBC (‘Inter-Blockchain Communication’) ile ön plana çıkıyor. Bir anlamda blokzincir üzerinde geliştirme yapmak isteyen geliştiriciler için Ethereum ile  uyumlu çalışabilen bir alternatif olarak konumlanıyor.

Cosmos; Cosmoverse etkinliğinde başta geliştiricileri bir araya getirerek açık kaynak kodlu projelerin, bu projelerin gelecek planlarınının ve Cosmos’u daha ileri taşımak için aşılmayı bekleyen problemlerin masaya yatırıldığı bir ortam yaratıyor. Blokzincirin özgür ve topluluk gücüne dayanan yapısıyla şeffaf bir şekilde teknolojinin masaya yatırıldığı, çözüm önerilerinin tartışıldığı Cosmoverse, bu yönüyle diğer teknoloji konferanslarından fazlasıyla ayrılıyor. Kısacası Cosmoverse, kocaman bir şirketin yıllık toplantı ve buluşma serisine benzetilebilir.

“Ana gündem, tüm web3 dünyasında dev kitlelere zincir üzerinde işlem yaptıracak bir araç seti”

Cosmos’un bünyesindeki yeni girişimleri desteklemek için kurulan AADAO (‘Atom Accelerator DAO’), bugüne kadar 197 başvurudan 26’sını desteklemiş ve 2.5 milyon dolar hibe vermiş bir yapı. AADAO’nun odak alanları, Cosmos’un öncelik verdiği konuları ile paralel: güvenlik, token ekonomisi, ‘liquid staking’, Cosmos Hub için yeni gelir modelleri ve tabii ki ekosistem geliştirme yani medya.

Ana gündem sadece Cosmos’a özgü değil, bugün tüm web3 dünyasında dev kitlelere zincir üzerinde işlem yaptıracak kadar kolay bir deneyim ve araç seti sunmak. Cosmoverse’de de bu konuya dair çok sayıda sunum ve tartışma vardı. Cosmos da bu noktada farklı blokzincirler arasında çalışabilme, ‘gas fee’ için yeni yaklaşımlar gibi özellikleriyle fark yaratmaya çalışıyor.

Cosmos, Ethereum ve Bitcoin ile entegre olmaya, blokzincirler arası iletişime öncelik veriyor

Cosmoverse 2023’de duyurulan dikkat çeken yeniliklerden biri, Nomic’in geliştirdiği, Bitcoin’in Cosmos’un IBC dünyasına dahil olmasını sağlayan köprü teknolojisiydi. Ekim ayının sonunda devreye girecek bu özellikle beraber geliştiricler Bitcoin köprüsü sayesinde IBC’de Bitcoin’in karşılığı olacak olan nBTC token’ını kullanabilmeye başlayacak. Diğer yandan Composable Finance de benzer bir köprünün Ethereum versiyonu için testnet’te denemelerin sürdüğünü, yakında IBC ile Ethereum’un da konuşacağını açıkladı. Bu iki gelişmeyle beraber Cosmos’un IBC’ye, ‘interchain’ mimariye ve diğer blokzincirlerle entegrasyona ne kadar önem verdiğini görebilmek mümkün. Bu arada etkinliğin hemen sonrasında Cosmos, Interchain Stack için yol haritasını da toplulukla paylaştı.

Startup Yarışmasını FortyTwo kazandı

Paribu Ventures Direktörü Utku Dördüncü’nün jurisinde yer aldığı ‘Cosmoverse Pitching Competition’ın kazananı FortyTwo oldu. Şu an için Cosmos’la başlayacak, uzun vadede birden çok blokzincirde çalışacak olan bir merkeziyetsiz finans (DeFi – ‘Decentralized Finance’) uygulaması şeklinde konumlanan FortyTwo, kullanıcılarının kolay bir deneyimle (bahsettiğim gibi neredeyse tüm projelerin ortak noktası ve odakları buradaydı; kullanıcı deneyimi) varlıklarını alıp-satmalarına, faiz kazanmalarını ve portfolyolarını takip edebilmelerine yarıyor. FortyTwo dışında 9 projenin daha yer aldığı yarışmada DeFi, oyunlar ve merkeziyetsiz sosyal ağ uygulamaları ön plandaydı.

Üç gün boyunca aralarında Cosmos üzerinde uygulama geliştiren ve geliştirmeye düşünen şirketlerin, geliştiricilerin ve diğer blokzincir oyuncularının olduğu iki bine yakın katılımcı ile teknolojinin, Cosmos ve genel olarak blokzincirlerin geleceğinin masaya yatırıldığı bir etkinlikte olmak, sponsor olarak yer almak, startup yarışmasında juride olmak, hackathon’da aktif olmak Paribu Ventures açısından da oldukça değerli.

Geçtiğimiz yıl birinci Kolombiya’nın Medellín şehrinde düzenlenen Cosmoverse’ün bu sene İstanbul’daki versiyonu daha büyük bir etkinliğe dönüştü. Önümüzdeki sene Cosmos’un çıtayı nereye taşıyacağını hep birlikte deneyimleyeceğiz.







 



Bu içerik en son 19 Ekim 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN