2020 yolculuğunda Paribu ve yol haritası

Paribu’nun yolculuğu 2017’de başladığından bu yana önceliğimiz daima müşterilerimizin beklentilerini karşılamak ve standartları belirleyecek nitelikte hizmet sunmak oldu.

Yasin Oral
Paribu CEO’su

Paribu’nun kurulduğu günden itibaren kendimizi en iyi anlatacak şeyin verdiğimiz hizmetin kalitesi olduğunu biliyorduk ve yanılmadık. Kısa sürede pazar lideri olmamız, bunu sürdürülebilir hale getirmemiz ve 550 bini aşan kullanıcı sayımız bu konuda haklı olduğumuzu gösteriyor.

Bu yolculuk başlarken kurum kültürümüz ve müşteriye yaklaşımımız çok netti. Daha görünür olmak uğruna asla manipülatif veriler, suni olarak şişirilmiş işlem hacimleri yayımlamadık.

Peki ne yaptık?

Gerçek dışı vaatler, abartılmış fiyat tahminleri vermek yerine kullanıcıların en güvenli şekilde kripto para ekosistemine alışabilmesine ve hem geleneksel hem de yeni finans dünyasının enstrümanlarıyla tanışmasına yoğunlaştık. Müşterilerimize, veri ve varlıklarının tamamıyla güvencemiz altında olduğunu her uygulamamızda hissettirdik. Suç finansmanı ihtimali içeren hiçbir girişime asla izin vermedik. Bu konudaki prosedür ve protokolleri kesintisiz uyguladık.

Paribu’nun bu yaklaşımı ve kültürü, Türkiye’de kripto para ekosisteminin gelişmesini sağladı. Böylece Türkiye, yabancı kripto para platformları için de cazip bir pazar olarak görülmeye başlandı. Ancak bu cazibe yalnızca Türkiye pazarının büyüklüğünden ve potansiyelinden kaynaklanmıyor.

Bazı online araştırmalarda Türkiye’de kripto para kullanıcılarının oranının yüzde 20’lerde olduğu görülüyor. Bu sonuçların gerçeği yansıtıp yansıtmadığı ise şüpheli. Zaten online kullanıcı olan ve kripto para dünyasına yabancı olmayacağı öngörülen bir kitlenin verileri Türkiye pazarı için doğru gösterge olmayabilir.

Türkiye’ye olan ilginin tek sebebi bu da değil. Bir başka ve daha önemli sebep, kendisine doğrudan bir merkez edinememiş bazı platformların liman arama ihtiyacından kaynaklanıyor. Halbuki Türkiye küçük bir üs ve liman olarak kullanılması düşünülemeyecek kadar büyük ve önemli bir ülke. Kripto para ve lisanslandırma konularında öncü olan ülkelerde dahi kendisine bir merkez bulamamış platformların Türkiye’de müşteri odaklı hareket etmelerini beklemek zor.

Kuşkusuz Paribu’nun konumu bu tür platformlardan çok farklı. Öncelikle Paribu Türkiye merkezli bir şirket. Gelirleri üzerinden vergi ödeyen, dolayısıyla ülke ekonomisine katkıda bulunan bir platform. Bugüne dek gerekli yasal mercilerle kurduğumuz dirsek teması ve şeffaflığımız da bunun önemli göstergelerinden. Ayrıca Paribu, yerel pazardaki başarısını ve hizmetlerini global ölçekte sürdürmek için çalışmalarını sürdüren bir platform. Bu yüzden Türkiye pazarına farklı beklentilerle gelen şirketlerle ayrışıyoruz.

Rekabet bir sektörün gelişimi için en önemli koşullardandır ve önceliği iyi hizmet vermek olan, uluslararası alanda kendini ispatlamış platformların günün birinde Türkiye’de olması halinde bu rekabetin sektöre büyük fayda sağlayacağını biliyoruz.

Biz bu süreçte hizmetlerimizi nasıl çok daha iyi hale getireceğimizle ilgileniyoruz. Paribu kullanıcılarına hızlı, kolay, güvenli işlem hizmeti veriyor. Ayrıca fiat para-kripto para işlem olanağı sunuyor. Kullanıcının işlem hacmi arttıkça komisyon oranını düşüren Paribu, 10 binde 1’e varan komisyon oranlarına sahip. Bu konuda da müşterilerimizin beklentilerini göz önünde bulundurarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

2017’de, yani kuruluşundan birkaç ay sonra resmi verilere göre dünyanın en büyük işlem hacmine sahip 16. platformu olmayı başardık. Sürdürülebilir bir başarı inşa ettik. Türkiye menşeili bir dünya markası yaratma çalışmalarımızın son aşamasındayız. Kripto paraların gündelik hayattaki kullanımını yaygınlaştıracak çalışmalarımız için geri sayımı başlattık. Kullanıcı varlıklarının güvenle saklanması konusunda regülatif standartlara örnek teşkil edecek tasarılar geliştiriyoruz. Paribu blokzincir ağını kurarak Türkiye’nin bu teknolojiden daha efektif şekilde yararlanması için adımlar atıyoruz. Ayrıca blokzincir temelli sosyal sorumluluk projeleri üzerinde çalışıyoruz. Bu süreçte, dün olduğu gibi gelecekte de müşteri odaklı yapımızı koruyacağız. Müşterilerimizin de iyi bildiği gibi, Paribu kârlılık uğruna kaliteli hizmetlerinden ödün vermeyecek. Verdiğimiz hizmetin kalitesi ise bizim görünürlüğümüzün öncelikli ögesi olmaya devam edecek.

Bu içerik en son 28 Mayıs 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Yasin Oral

1985 yılında Ankara’da doğan Yasin Oral, yazılım çalışmalarına lise döneminde başladı. 2001’de, henüz lise öğrencisiyken TÜBİTAK’ın bir yarışmasına katıldı ve TÜBİTAK web sitesi geliştirmelerine dışarıdan destek sağladı.

Üniversite yıllarında taşımacılık sektöründe faaliyet gösteren bir internet sitesi kurdu ve site kısa süre içinde nakliyeciler arasındaki koordinasyonu sağlayan tek platform haline geldi.

2009’da Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun olan Oral, 2010’da Türkiye’nin ilk online matbaası matbuu.com’u hayata geçirdi.

Bu girişimlerinin yanı sıra tüm dünyada hizmet veren birçok mesafe hesaplama ve rota görüntüleme projesi yaratarak günlük 250 binin üzerinde kullanıcıya hizmet vermeye başladı. 2015’te online bilet satın alım platformu Biletgo’yu kurdu.

2015’te Paribu’nun ön hazırlık çalışmalarına başladı. Paribu, 2016’da kuruldu, 14 Şubat 2017’de kullanıma açıldı.

Halen Paribu CEO’su olan Oral, Blockchain Türkiye Platformu Yürütme Kurulu üyesi ve Türkiye Genç İş Adamları Derneği üyesidir.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN