Paribu’da Kolay Al/Sat seçeneği bazı kripto paralarda geçici olarak neden kapatılıyor?

“Kolay Al/Sat”, kullanıcılarımızın sadece miktar belirleyerek tek adımda kripto para alım satım işlemi yapabildiği seçenektir.

Akar Aydemir
Paribu İş Geliştirme Yöneticisi

“Kolay Al/Sat”ta kullanıcılarımızın işlem emri, emir defterinde görülen diğer kullanıcılarımızın alış ve satış emirleriyle sırasıyla eşleştirilir. “Piyasa Alış” veya “Piyasa Satış” emri olarak çalışır. Amacı hızlı ve kolay işlem yapmaya olanak sağlamaktır. Paribu kolay alış satışta işlem yapmak için bir stok tutmaz. Alış ve satışın bir tarafında yer almaz. Tüm emir tiplerimizde olduğu gibi “Kolay Al/Sat”ta da kullanıcılarımızın emirleri eşleşir.

Bununla beraber fiyat dalgalanmalarının yüksek olduğu zamanlarda kullanıcı mağduriyeti yaşanmaması için “Kolay Al/Sat” işlemini geçici süreyle durdurabiliyoruz. Çünkü böyle anlarda kripto para fiyat hareketleri dakikalar, hatta saniyeler içerisinde %10 ve üzerinde değişimlere konu olabilmekte, saniyede gerçekleşen emir sayısı çok yüksek seviyelere ulaşabilmektedir.

Bu durumu şöyle örneklendirebiliriz:

  • Bir kullanıcı o an 10.000 TL olarak gördüğü ETH için “Kolay Al/Sat” seçeneğini kullanabilir.
  • Ancak market hareketliliğinde, sıradaki emirlerden ortalama fiyatla 9.000 TL’den satabilir, 11.000 TL’den alabilir.
  • Bu da hem kullanıcılarımızın öngörmediği fiyattan işlem yapmasına hem de fiyat hareketlerinin daha volatil hale gelmesine neden olabilir.

Tüm bunların önüne geçebilmek için; kullanıcılarımızın işlemlerini, diğer emir tiplerinden fiyat görerek ve fiyat girerek gerçekleştirmesini sağlamak üzere “Kolay Al/Sat” seçeneğini volatilite normale dönene kadar kapatabiliyoruz.

Bu durumda “Limit Emir” seçeneğinden işlemlerinizi fiyat girerek gerçekleştirebilirsiniz.

Bu içerik en son 22 Mayıs 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN