“Yatırımcının faydasını düşündüğümüz için her kripto parayı listelemiyoruz”

Paribu’nun CEO’su Yasin Oral, Businessweek Türkiye’den Alp Börü’nün sorularını yanıtladı.

Kripto para piyasasındaki gelişmeleri değerlendiren Yasin Oral, “Yılbaşından hemen önce başlayan büyük bir hareketlilik vardı. Şubat-Mart-Nisan’da zirveye ulaşıldı. Dört milyon kullanıcıya ulaştık bu dönemde. Son birkaç haftayı belki geçici bir dönem olarak adlandırabiliriz, ciddi bir düşüş var. Düşüşün hemen ardından bazı kripto paralarda yüzde 30’luk toparlanma da yaşandı” dedi.

Bu durumun sadece Paribu özelinde değil, genel olarak tüm dünyada benzer bir seyir izlediğini vurgulayan Oral, şunları söyledi:

“Kullanıcı profilimizin dünyadaki profillerden ayrılan tarafları da var. Al-sat alışkanlıkları biraz daha farklı bizim tarafta. Bunu içerideki hacmin dağılımından anlayabiliyoruz. Türkiye’deki yatırımcıların dünyadakilere kıyasla en büyük farkı ne? Altcoin’lere ilgi yüksek. Beşinci yılımızda kendi içimizde de profillerimiz değişti. Daha evvel bilinen Bitcoin, Ethereum, XRP gibi kripto paralara daha fazla yatırım yapılırken, şimdilerde bu tablo biraz daha değişti. Artık daha dağınık bir yapıda.”

Oral’a “Arkasındaki proje bilinmeden sadece kısa bir dönemliğine de olsa çıkış gösteren altcoin’lerin tercih edilmesini nasıl okuyorsunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Maalesef böyle bir eğilim var. Biz de zaten bu eğilimden ötürü kullanıcılar mağduriyet yaşamasın diye sınırlı sayıda, 40 civarı kripto para listeliyoruz. Normalde herhangi bir yatırımcı faydası gözetmeseydik bir kısım yabancı kripto para borsaları gibi yüzlerce kripto parayı rahatlıkla listeler, insanlar ne alıp ne sattığını bile fark etmeden çok ciddi hacimler oluşturabilirdik. Normalde ticari kaygıya ters bir hareket bizim için. Bunu yapmamamızın tek bir sebebi var: Yatırımcıyı korumak. İnsanlar bir kripto paranın neden yükseldiği ya da neden düştüğü konusunda çok net fikir sahibi değilken burada işlem yapıyorlar. Elimizden geldiğince ekosistemin nasıl işlediğini ve buradaki mekanizmanın nasıl döndüğünü kendi iletişim kanallarımızdan anlatmaya çalışıyoruz. Az sayıda kripto para sergilemek uğruna dahi olsa bile mağduriyet yaşanmaması için çaba sarf ediyoruz.”

Bu içerik en son 22 Mayıs 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN