Sui blokzincirinin ana ağı 3 Mayıs’ta başlatıldı

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul, kripto para, blokzincir ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

Sui blokzincirinin ana ağı 3 Mayıs’ta başlatıldı

Eski adıyla facebook olarak bildiğimiz Meta kurumundan ayrılan bir ekibin oluşturduğu blokzincir projesi SUI’nin ana ağı 3 Mayıs’ta başlatıldı. Paribu’da da listelenmeye başlayan SUI, katman 1 olarak belirlenmiş bir Proof of Stake (Hisse İspatı) blokzinciridir. 300 milyon dolarlık yatırım alarak 2 milyar dolar değerlemeye ulaşan SUI blokzincirinin özellikle oyun ve NFT’ler için altyapısının daha uygun olması ile öne çıkması planlanıyor.

DeFi protokolü Curve Finance, stabil kripto parası crvUSD’yi başlattı

Curve Finance, bir dolara endeksli stabil coin’i crvUSD’yi çarşamba günü piyasaya sürdü. Curve Finance, üzerinde yaklaşık 5 milyar dolarlık varlık bulunan, likidite havuzları ve takas işlemleri sunan bir önemli uygulamalardan biri.

Etherscan verilerine göre de beş dakika içinde beş işlemde toplam 20 milyon dolarlık crvUSD token bastığı görülüyor. Bu stabil coin’in dolara olan endeksinin, fiyat hareketlerinde bozulmaması için arkasında fazlaca teminatlandırılmış bir yapı söz konusu.

ABD’de kripto para madenciliğine cezai vergi uygulanabilir 

Beyaz Saray’ın Ekonomik Danışmanlar Konseyi (CEA) tarafından yayınlanan bir yazıda, ABD Başkanı Joe Biden’ın kripto para madenciliği faaliyetlerine “topluma verdikleri zararlar” nedeniyle cezalandırıcı bir vergi uygulamak istediği belirtildi.

Enerji maliyetlerinin yüzde 30’u kadar olması beklenen vergi uygulamasıyla temiz enerji kullanan madencilik firmalarının, toplumun genel enerji maliyetlerini ve kullanımını artırabileceği düşünülüyor.

Bir yandan da kongredeki cumhuriyetçilerin, kripto para ve madenciliğe yönelik düzenlemelerde ılımlı yaklaşım sergilemesi, bu verginin onayını etkileyebilir.

Kenya Maliye Bakanlığı, dijital varlıkların transferinden vergi alınmasını teklif etti

Adaptasyonun yüksek olduğu Afrika ülkelerinden olan Kenya, kripto paralarla ilgili düzenlemelerini sürdürüyor. Kenya Maliye Bakanlığı Ulusal Hazinesi, önümüzdeki bütçe yılı için dijital varlıkların transferine yüzde 3 oranında vergi uygulanmasını önerdi. Ülkenin bütçesi 8 Haziran’da sunulacak.

Bu içerik en son 9 Mayıs 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN