Likidite nedir?

Likidite, bir finansal ürün, gayrimenkul ya da menkul kıymetin nakde çevrilebilme kolaylığını ölçmek için kullanılan bir kavramdır.

Bir menkul kıymet, değerini çok fazla kaybetmeden nakde çevrilebilir durumdaysa, ilgili menkul kıymetin likit olduğunu ifade ederiz..Diğer bir deyişle; dilediğiniz her an nakde çevirebileceğiniz ve nakde çevirirken talep eksikliği yaşanmayacak, kolay alıcı bulan ürünleri likit ürünler olarak ifade edebiliriz.

Paraya çevrilebilen tüm aktifler likidite olarak kabul edilir. Kaynağın, tüzel ya da özel kişiliğe ait olması likit olma özelliğini değiştirmez.

Örneğin; özel şahısların sahip olduğu ev, araba gibi gayrimenkuller ya da herhangi bir şirkete ait hisse senetleri, likit ürünler olarak kabul edilir.

Tüzel kişiliklere sahip şirketlerde likidite farklı bir şekilde de hesaplanır. Bir tüzel işletmenin tüm borcunu karşıladıktan sonra elde kalan nakit seviyesi, o şirketin likidite durumunu da belirlemektedir. Ayrıca işletmenin satışa çıkaracağı kaynağın nakde çevrilme durumu ne kadar hızlı ve kolay gerçekleşirse, kaynağın o kadar likit olduğu söylenebilir.

Bitcoin başta olmak üzere, tüm kripto para birimleri likit varlıklardır. Fiyatlar düşük olduğu zaman yatırımcılara yeniden yatırım yapabilmek için çeşitli araçlar sunarlar ve aracı kurumlar üzerinden hızı bir şekilde alınıp satılabilirler.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN