Sahte eklentiler dijital varlık güvenliği için tehdit | LogEditor #5

Dijital varlıkların güvenle muhafazası için kaynağından emin olunan platform ve uygulamaları tercih etmek gerekiyor. Ancak bu alanda kötü niyetli kişilerin girişimleri de hız kesmeden sürüyor.

LogEditor

Kötü niyetle oluşturulmuş eklentiler dijital varlıklar için ciddi riskler oluştururken bu tür girişimlere karşı son hamlelerden biri Google’dan geldi. Google dijital varlıklara yönelik tehdit oluşturan kötü niyetli 49 eklentiyi web mağazasından kaldırdı. Kaldırılan eklentiler cüzdan uygulaması olduğu izlenimi veren girişimlerdi.

Bu uzantıların en önemli özelliği kullanımda olan birtakım kripto para cüzdan uygulamalarının bir benzeri görünümünde olmaları. Bazı kullanıcıların güvenilir sanarak bu eklentiyi kurmalarının sebebinin bu olduğu düşünülüyor.

Dahası bu kötü amaçlı eklentiler için para karşılığı sahte puanlama yaptırmak gibi yöntemler kullanılabiliyor. Böylece kullanıcılar adı, görüntüsü benzeyen, yüksek puanlı bu sahte uygulamalara kolaylıkla güvenebiliyor.

Eklentinin çalışma prensibi ise aslında basit. Kullanıcı kendi verilerini kaydettiği anda bu bilgiler kötü niyetli kişilerce arşivleniyor ve böylece kötü niyetli kişilerin kullanıcı varlıklarına erişimleri mümkün hale geliyor.

Yakın zamanda bu yönde başka bir kötü niyetli girişim medyaya yansımıştı. Chrome üzerinde oluşturulan sahte eklenti için Google’da reklam verilmiş, “Ledger Live” adlı bu eklentiyle iddiaya göre 1 milyon 400 bin XRP çalınmıştı.

Bu riskler nedeniyle güvenilir cüzdanların resmi sitelerinde belirtilen bağlantılar aracılığı ile uygulamaları indirmek gerekiyor. İsim ya da görünüm benzerliği gibi yöntemlere karşı dikkatli olmak, yalnızca güvenilir kaynaklardan yayınlanan eklentileri kullanmak bu riskleri ortadan kaldırmanın tek yolu…

Chiliz’den futbol için blokzincir çözümü

Kripto para dünyası güvenlik dışında spor ve sağlık alanında da bazı yapıcı hamlelere sahne oldu. Bilindiği gibi Koronavirüs tedbirleri kapsamında spor karşılaşmaları ertelenmişti. Hem sporcu hem de seyirci sağlığı için alınan karar doğrultusunda ligler tatil edilirken Chiliz’den risklerin azaldığı süreç için blokzincir tabanlı bir çözüm önerisi geldi.

Chiliz, taraftarların stadyumlara dönmesi için Koronavirüs testi pozitif çıkan ama sonrasında hastalığı atlatan kişilere bir kart verilmesi ve bu kişilerin tribünlerdeki yerini alabilmesi yönünde bir çalışma yürütüyor.

Çalışmaya göre taraftarlar bir dijital bağışıklık sertifikası alacak, sağlık durumuna ilişkin veriler blokzincire kaydedilecek ve bu kişiler stat girişlerinde kimliklerini doğrulayarak tribündeki yerini alabilecek.

Birçok kulüple anlaşması bulunan Chiliz’in bu önerisinin hayata geçirilmesi halinde ligler tekrar başladığında maçların seyircisiz oynanması yerine bu uygulama tercih edilebilir.

Çin dijital para çalışmalarına devam ediyor

Koronavirüs’ün etkilerini en aza indirmek ve hayatın bir an önce normale dönmesi için böylesi çalışmalar sürerken gözler ister istemez Çin’e dönüyor.

Uzun süredir dijital para çalışmalarını sürdüren Çin, Koronavirüs’ten sonra bu çalışmalara hız kazandırmıştı. Dijital para konusunda artık test aşamasına geçildi. Dijital para konusunda somut adımlar atan Çin, kripto para konusunda ise son derece tutucu.

Nakit paraya olan ilginin azalmasına rağmen Çin’in kripto para birimlerine karşı tavrı henüz değişmezken blokzincir teknolojine verdikleri destek biliniyor.

Çin’in dijital para hamlesinin Avrupa ve ABD’deki çalışmaları hızlandıracağı öngörülüyor. Öte yandan kripto para konusundaki katı tutumunu daha ne kadar sürdüreceği merak konusu…

Bu içerik en son 9 Temmuz 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN