Optimism, zk-proof’ları eklemek için iki teklifle ilerliyor

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Raporlama ve Araştırma Birimi Yöneticisi Semih Sercan Erkul, kripto para, blokzincir ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Optimism, zk-proof’ları eklemek için iki teklifle ilerliyor

Ethereum’un daha ölçeklenebilir olması için geliştirilen katman-2 projelerinden Optimism’e iki farklı geliştirici tarafından zk-proof eklentisi için teklif geldi. Bu eklentiyle Ethereum’un tabanda güvenliği sağladığı ve katman-2’lerin işlem yükünü devralarak üzerinde uygulamaları daha ucuz ve hızlı çalıştığı bir gelecek temeli atmayı hedefliyor.

 O(1) Labs ve RISC Zero tarafından ortaya atılan her iki öneri, Optimism’in teknolojisini yenilemeyi ve platforma sıfır bilgi kanıtı (zk-proof) yeteneğini getirmeyi vadediyor. Optimism, mevcut yapısında iyimser (optimistic) bir yapı kullanırken buna sıfır bilgi (zk) yapısının eklenmesi ve Optimism zincirleri arasında güvenli ve verimli çapraz zincir iletişiminin sağlanması amaçlanıyor. Bu teklif Optimism’in yol haritasındaki subnet yapısını da destekleyici bir hamle olarak görülüyor.

Fed, FedNow ile ABD ödemelerini önemli ölçüde hızlandırıyor

ABD Merkez Bankası FedNow adlı yeni anında ödeme hizmetini perşembe günü açarak dünyanın en büyük ekonomisinde para gönderme süresini önemli ölçüde hızlandırdı.

Merkez bankası, 35 banka ve kredi birliğinin katıldığını söyledi. İlk uygulayıcılar arasında JPMorgan Chase ve Wells Fargo yer alırken, Fed’in maaş çeklerine ve faturalara tam zamanında erişim sunacağını savunduğu ödemelerin işlenmesini destekleyen 16 kurum daha bulunuyor. Fed Başkanı Jerome Powell konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “FedNow hizmetini önümüzdeki yıllarda günlük ödemelerin daha hızlı ve daha rahat yapılmasına yardımcı olmak için inşa edildi” dedi.

OpenSea, eşler arası NFT takaslarını başlatıyor

NFT pazaryeri OpenSea, trader’ların koleksiyonlarını güçlendirmelerine ve diğer koleksiyoncularla doğrudan etkileşime geçmelerine yardımcı olmak için eşler arası bir NFT takas işlevi olan “Deals”ı kullanıma sundu. Bu sayede yalnızca kripto para ile teklif yapmak yerine kullanıcılar, ellerindeki NFT’leri teklif edebilecek veya üzerine para ekleyebilecek. Şimdilik yalnızca doğrulanmış ve aynı zincirdeki koleksiyonlar için geçerli olan bu özelliğin zamanla diğer zincirler ve koleksiyonlarda da görülmesi mümkün.

Bu içerik en son 22 Mayıs 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN