Kümülatif ETF hacmi 11 milyar doları geçti

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Araştırma İçerikleri Yöneticisi Nergis Nurcan Karababa, kripto para ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

Kümülatif ETF hacmi 11 milyar doları geçti

Geçen hafta SEC’nin (ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu) spot Bitcoin ETF’lerini onaylamasının ardından 11 ETF işlem görmeye başladı. İlk gün toplam 4,6 milyar dolara ulaşan hacim, cuma günü 3 milyar dolara, salı günü ise 1,8 milyar dolara geriledi. Yahoo Finance’in bu sabah paylaştığı veriye göre dördüncü işlem günü olan çarşamba elde edilen hacim 11 milyar doları geçti. Grayscale, BlackRock ve Fidelity gibi şirketler, yüzde 90 ile en büyük işlem hacmine sahip.

AB, kara para aklamayı önleme yasasını kriptoya da uygulayacak

AML (Avrupa Birliği Kara Para Aklamayı Önleme) ve CTF (Terörizmin Finansmanı ile Mücadele) yasaları, piyasa düzenleyicilerinin kararıyla Avrupa merkezli kripto şirketlerini de kapsayacak şekilde genişletildi. Avrupa Bankacılık Otoritesi’nin 16 Ocak’ta yaptığı açıklamada; değiştirilen yasanın kripto varlık hizmet sağlayıcılarının “müşterileri, ürünleri, teslimat kanalları ve coğrafi konumları” nedeniyle mali suçlara maruz kalma risklerini değerlendirmelerine yardımcı olmayı amaçladığı ifade edildi. Yasa, 30 Aralık’tan itibaren geçerli olacak.

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi normale döndü

Kripto Korku ve Açgözlülük Endeksi, Amerika Birleşik Devletleri’nde sadece birkaç gün önce spot Bitcoin ETF’lerin piyasaya sürülmesine rağmen Ekim 2023’ten bu yana ilk kez “nötr” hâle geldi. Endekse göre piyasa duyarlılığı puanı şu anda 100 üzerinden 52 ve bu, günlük ortalama fiyatın yaklaşık 31 bin dolar olduğu 19 Ekim 2023 tarihinden bu yana görülen en düşük seviye. Endeks, piyasa duyarlılığını puanlamak için volatilite (yüzde 25), piyasa ivmesi ve hacmi, sosyal medya, anketler, Bitcoin hakimiyeti ve trendler olmak üzere altı temel indikatörden veri toplayıp değerlendiriyor.

Bu içerik en son 18 Ocak 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN