
BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Araştırma ve Raporlama Birimi Yöneticisi Burçak Güler Ulutaş, kripto varlık, blokzincir ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.
Öne çıkan başlıklar şöyle:
Ethereum’da Pectra güncellemesi gerçekleşti
Ethereum ağında uzun süredir beklenen Pectra güncellemesi 7 Mayıs 2025’te devreye alındı. Pectra, staking verimliliği, kullanıcı deneyimi ve ölçeklendirmeyi artırmaya odaklanan 11 iyileştirme önerisi sunuyor. Pectra ile Katman-2 çözümlerinde işlem maliyetlerinin düşürülmesi ve işlem hızının artması, ağın işlemesini sağlayan doğrulayıcıların stake edebileceği Ethereum miktarının artırılması hedefleniyor. Özellikle ağ doğrulayıcılarının stake edebileceği miktarın 32’den 2048’e çıkarılması, operasyonel maliyetleri düşürerek doğrulayıcıların daha verimli çalışmasını sağlayacak. 32’lik sınır, kurumsal oyuncuların olası operasyonel yükleri istememeleri sebebiyle ekosisteme dahil olmalarının önünde engel oluşturuyordu.
BlackRock, SEC kripto görev gücüyle görüştü
ABD’nin en büyük varlık yöneticilerinden BlackRock, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun (SEC) kripto görev gücüyle bir görüşme gerçekleştirdi. Bu görüşmenin spot Ethereum ETF’lerinde staking ve opsiyon seçeneklerinin değerlendirilmesi üzerine olduğu biliniyor.
VanEck, tokenize tahvil fonunu piyasaya sürdü
Varlık yöneticisi VanEck, kısa vadeli ABD Hazine tahvillerine dayalı ilk tokenize fonunu piyasaya sürdü. Securitize iş birliğiyle geliştirilen bu fon, Ethereum, Solana, Avalanche ve BNB ağlarında piyasaya sürüldü. İlk etapta Ethereum blokzincirinde minimum 1 milyon dolarlık yatırım gerektiren fon, kalan 3 ağda 100 bin dolarlık bir yatırım gerektiriyor. Kurumsal oyuncuların tokenizasyon çalışmaları hız kazanıyor.
Bu içerik en son 15 Mayıs 2025 tarihinde güncellenmiştir.