Apple, PQ3 olarak bilinen kuantum ötesi kriptografi güncellemesini yayınladı

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Araştırma İçerikleri Yöneticisi Nergis Nurcan Karababa, kripto para ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

Apple, PQ3 olarak bilinen kuantum ötesi kriptografi güncellemesini yayınladı

Apple 21 Şubat’ta iMessage tarihindeki en önemli kriptografik güvenlik güncellemesi olan PQ3’ü tanıttı. iOS 17.4 için tanıtılan yeni protokol sayesinde Apple, mesajlar için kuantum ötesi kriptografi kullanan bir kaç sağlayıcıdan biri haline geldi. Signal, Eylül 2023’te “kuantuma dayanıklı” bir şifreleme güncellemesi yayınlamıştı, ancak Apple “seviye 3” şifrelemeye ilk ulaşan şirket olduğunu belirtti. Teorik olarak, yeterli kapasiteye sahip bir kuantum bilgisayar günümüz şifreleme yöntemlerini kolaylıkla kırabilir. Ancak şu anda bunu yapabilecek herhangi bir kuantum hesaplama sistemi olmamasına rağmen ilerlemenin mevcut hızı, herkesin hazırlık yapmaya başlamasına sebep oluyor. Buradaki ana fikir, kuantum sonrası kriptografi yöntemlerini önceden geliştirerek, bankalar ve hastaneler gibi iyi aktörlerin verilerini en son teknolojiye erişimi olan kötü niyetli aktörlere karşı koruyabilmeleri.

Hong Kong’da kripto lisans başvuruları hız kazandı

Hong Kong Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na iki ay içinde 18 şirket lisans başvurusu yaptı. Hem küresel hem de yerel şirketleri kapsayan 18 şirket, Komisyon’a sanal varlık işlem platformu lisansı için başvurdu. Lisanslama gerekliliklerinin bir parçası olarak, başvuru sahipleri, rezerv kanıtından daha geniş kapsamlı geleneksel bir mali denetim gibi katı durum tespiti kontrollerinden geçmek zorunda. Bunun sonucu olarak, Web3 şirketleri bu tür lisanslara yönelik başvurularını oluşturmak için 25 milyon dolar kadar harcama yapmak zorunda kalıyor. Hong Kong Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, 26 Ocak’ta Çin’in en büyük fon yönetim şirketlerinden biri olan Harvest Hong Kong’dan ilk spot Bitcoin ETF başvurusunu da almıştı.

Spot Ether ETF’leri, Ethereum’un konsantrasyon riskini artırabilir

S&P Global Ratings’in analizine göre, ABD’de stake etmeyi de beraberinde getirmeyi amaçlayan Ethereum ETF’lerinin onaylanması Ethereum‘un konsantrasyon riskini artırabilir. S&P analistleri Andrew O’Neill ve Alexandre Birry yayınladıkları bir raporda, “Staking özelliğini içeren ABD spot Ether ETF’leri, Ethereum ağındaki doğrulayıcı konsantrasyonlarını iyi ya da kötü yönde değiştirecek kadar büyüyebilir. Bu nedenle ETF ihraççılarının tercihlerinin konsantrasyon risklerini nasıl etkileyeceğini anlamak kritik önem taşıyor.” dedi. Analistler, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun spot Ether ETF’lerini mayıs gibi erken bir tarihte onaylayacağını tahmin ediyor. Aralarında BlackRock ve Fidelity gibi şirketlerin de bulunduğu çok sayıda firma spot Ether ETF’leri için başvuruda bulundu. Bu başvuru sahiplerinden bazıları, özellikle Ark Invest ve Franklin Templeton, Ether stake ederek ek getiri elde etmeyi amaçlıyor. S&P’ninkine benzer bir uyarı JP Morgan’dan da geldi.

Bu içerik en son 28 Mayıs 2024 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN