AB, Avrupa Merkez Bankası’nın dijital euro kullanımını sınırlandırmayı planlıyor

BloombergHT’de yayınlanan Akıllı Para programına konuk olan Paribu Araştırma İçerikleri Yöneticisi Nergis Nurcan Karababa, kripto para ve finans sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Günün öne çıkan başlıkları şöyle:

AB, Avrupa Merkez Bankası’nın dijital euro kullanımını sınırlandırmayı planlıyor

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) herhangi bir işlem sınırı belirlemeden dijital euro kullanımına sınırlama getirme planını duyurdu. için yeni planlarını açıklayacağını duyurdu. Söz konusu teklif taslağına göre AMB’nin, finansal istikrarı sağlamak için euro işlemlerini engellemeyen ve Avrupa bölgesinde eşitlikçi yaklaşıma sahip adımlar atması gerekiyor.

Dijital euro projesi, 28 Haziran’da Lüksemburg’da Avrupa bölgesinin maliye bakanlarının katılacağı toplantıda değerlendirilecek. Teklife göre, daha önce özel bir anlaşma yapılmadığı takdirde dijital euro kabul etmek bir zorunluluk olmayacak. Dijital euro’lar, banknot ve madeni paraya dönüştürülebilecek. Ayrıca, dijital euro ile yapılan borç ödemelerinde herhangi bir ek ödeme yapılmasının önüne geçilecek.

Nijerya’da kripto ve dijital varlık vergilendirme dönemi

Nijerya’da kripto ve dijital varlıkların vergilendirilmesinin de dahil olduğu 2023 Finans Yasası yürürlüğe girdi. Yasa, ülkenin mali çerçevesini modernize etmeyi amaçlayan bir dizi vergi rejimini beraberinde getiriyor. Diğer hükümler arasında ise, kripto para birimleri de dahil olmak üzere dijital varlıkların satışından elde edilen kazançlara yüzde 10 vergi uygulanması da yer alıyor. Oldukça geniş bir kapsama sahip olan düzenleme, mali şeffaflığı sağlamayı, gelir üretimini artırmayı ve ekonomik büyümeyi teşvik etmeyi amaçlıyor.

Brezilya, kripto para şirketlerini regüle edecek yasayı imzaladı

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, ülkenin Merkez Bankası ve menkul kıymetler düzenleyicisinin, kripto para birimleri konusunda üstleneceği rollere açıklık getiren mevzuatı imzaladı. Mevzuat, Brezilya Merkez Bankası’na sanal varlık hizmet sağlayıcılarını düzenleme ve denetleme yetkisi vermeni yanı sıra, menkul kıymet olarak nitelendirilen birçok token projesinin Brezilya’nın Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (CVM)kapsamına girmeye devam etmesini sağlıyor. CVM, ülkedeki ve gelişmekte olan piyasalardaki kripto işlemlerinin hacmine daha uygun bir düzenleyici çerçeve oluşturmayı hedefliyor. Kararname, tüketicinin korunması ve mali suçlarla ilgili belirli yasaları etkilemeden 20 Haziran’da yürürlüğe girecek.

 

Bu içerik en son 15 Haziran 2023 tarihinde güncellenmiştir.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN