Web3 ve web3 coin’leri nedir?

Blokzincir teknolojisinin üzerine inşa edilen web3, merkeziyetsizliğin hakimiyetinde gelişen yeni internet yapısıdır. İnternetin geleceği ya da geleceğin interneti olarak tanımlana web3, web2’nin gelişmiş versiyonudur. 

Web3’ün yayılması ve kullanılması sırasında önemli güce sahip ürünlerden biri de yine blokzincir altyapısıyla ortaya çıkan kripto para birimleridir. Web3 coin’leri olarak ifade edilen bu dijital varlıklar, ekosistemin temel taşıdır. 

Web3 nedir?

Web3, merkezileştirilmiş platformlara dayanan Web2’nin aksine, kullanıcı verilerini genellikle bu platformların kontrolünde tutar. Web3 ise daha açık, şeffaf ve kullanıcı merkezli bir internet vizyonunu temsil eder. 

Web3’ün temel özellikleri şöyledir:

  • Merkeziyetsiz altyapı: Web3, merkezi otoriteler yerine dağıtık ve merkezi olmayan altyapılar kullanır. Blokzincir altyapısıyla tüm verileri, işlemleri şeffaf ve güvenilir bir şekilde kayıt altına alır.
  • Kullanıcı hakları: Web3, kullanıcıların verileri üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmalarını sağlar. 
  • Akıllı sözleşmeler: Web3 coinleri ve platformlarında akıllı sözleşmeler aracılığıyla otomatik ve güvenilir işlemler yapılabilir. 

Web3 coin’leri nedir?

Web3 teknolojisinin doğası gereği, finansal işlemlerde kripto paraların çoğunun kullanımı söz konusudur. Bu sebeple  web3 coin’leri şeklinde bir ifade kullanmak eksik ve yetersizdir.

Web3’te finansal işlemlerin kripto paralarla yapılması bazı özellikleri de beraberinde getirir. 

Merkeziyetsizlik: Kripto paralar, merkezi bir otorite veya kurum tarafından kontrol edilmediğinde web3’te kullanıcılar, şimdikine oranla daha fazla finansal özgürlüğe sahip olur. 

Kolay transfer: Kripto paralar, sınırları aşarak hızlı ve düşük maliyetli bir şekilde transfer edilebilir. Bu da uluslararası ödemelerde büyük avantaj sağlar.

Akıllı sözleşmeler: Kripto paraların çoğu, akıllı sözleşmeleri destekler. Bu da programlanabilir finansal işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlar.


Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN