ROI (Return of Investment) nedir?

ROI, Return of Investment kelimesinin kısaltmasıdır ve Türkçeye “yatırım getirisi” olarak çevrilir.

Return of investment; bir yatırımdan elde edilen kar miktarını hesaplamak için yaygın şekilde kullanılan finansal bir metriktir. Bilinen tüm yatırım kanallarında geçerliliği olan bir metottur.

ROI neye yarar?

Şahsi ya da kurumsal yatırımcıların, yatırım karını maliyete oranlayarak, yapacakları hamleyi planlamalarını sağlar. Bir yatırım varlığının ya da kanalının, kendisiyle aynı skalada bulunan yatırım türleri arasından tercih edilmesi, bu hesaplama sonucuna bağlıdır. Diğerlerinden daha yüksek bir ROI oranı olması karlı; daha düşük olması da zararlı olduğunu gösterir. Yatırımcılar da bu rakamsal verilerden elde ettikleri sonuçlarla yatırım planlarını şekillendirebilirler.

ROI, düzenli olarak yapılması gereken bir hesaplama yöntemidir. Tüm yatırım kanalları hareketlilik içerisinde olduğu için düzenli takip edilerek, yapılacak her hamle öncesinde bu hesaplamadan faydalanmak gerekir.

ROI nasıl hesaplanır?

ROI hesaplaması sırasında esas alınan öğeler vardır.  Doğru sonuç almak için öncelikle net maliyeti belirlemek gerekir. Net maliyet; yatırım yapılacak varlık ya da fonu satın alma bedeli ile finansman ve maliyet işlemlerinin toplamıdır.

Sıra, net karı tespit etmeye gelir. Bunun için de yatırım yapılan varlık ya da fonun, yatırım sonrasında geldiği değerden net maliyet değeri çıkarılır.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN