Chain split nedir?

Chain split, blokzincir ekosisteminde yaşanan çatallanmaları yani fork’u tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Türkçeye zincir bölünmesi olarak çevrilir.

Blokzincir ekosisteminde madencilerin yazılım üzerinde çalışmaları sırasında bir veya daha fazla çatallanma yaşanabilir. Pek çok kripto para da bu tür çatallanmalar sonucunda oraya çıkmıştır. Aynı tabana ait olsa da ana kripto paradan farklı paralar olarak varlıklarını sürdürürler. Bu durum, chain split sonucunda yeni bir zincirin ortaya çıkışı olarak da açıklanabilir.

Söz konusu olan çatallanmalar kendi içlerinde ikiye ayrılırlar: Hard ve soft fork. Kısaca açıklamak gerekirse soft fork, geriye dönük uyumlu bir bölünmeyken; hard fork, geriye dönük uyumsuz bir bölünmedir. Fakat soft fork ile gelen güncellemeler topluluk içerisinde anlaşmazlıklara yol açarsa, hard fork yaşanması kaçınılmazdır. Aslında çatallanmaların büyük kısmının hard fork olarak gerçekleştiği söylenebilir.

Bildiğimiz pek çok büyük kripto para çatallanma sonucunda meydana gelmiştir. Bitcoin’den ayrılarak ortaya çıkan Litecoin ve Bitcoin Cash, bu duruma verilebilecek en iyi örnekler arasında yer alır. Odağımızı, Bitcoin’den Ethereum ağına çevirirsek, aynı durumun orada da yaşandığını görebiliriz. Topluluk içerisinde yaşanan fikir ayrılığının ortak bir çözüme kavuşturulmaması nedeniyle 2016 yılında bir çatallanma yaşandı. Buna bağlı olarak, aynı ağ üzerinde devam eden iki farklı kripto para oluştu: Ethereum ve Ethereum Classic. Ethereum’daki bölünme, aynı zamanda hard fork için de iyi bir örnektir.

Başka bir açıdan ele alınacak olursa chain split, blokzincir yazılımının gelişiminde büyük rol oynar. Farklı para türlerinin çıkışına zemin hazırlamasıyla birlikte blokzincir ekosistemindeki açıkların tespit edilmesi konusunda da yol gösterici olabilir. Bu dünyanın bir parçası olmak isteyen yazılımcılar için de davetkar bir yanı vardır. Arkadaşlar arasında şaka amacıyla yaratılıp, işlem hacmi 3 milyon dolara kadar ulaşan Dogecoin, bu davetkar tavırdan faydalanan bir topluluğun ürünü.

Chain split, kripto para yazılımlarında karşılaşılan tüm sapmalar için kullanılabilir. Sık karşılaşılan ve olağan karşılanan bir durumdur. Her bölünme bir kripto para çıkışına neden olmayabilir, farklı bir yol çizilmesine de yardımcı olabilir. Bu yüzden blokzincir ekosistemi için fazlasıyla önem taşıyan bir kavramdır.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN