Bitcoin hash rate nedir?

“Hash oranı” ya da Bitcoin hash rate”, Bitcoin ağının işlemci gücünü ölçmek için kullanılan bir birimdir. Bitcoin ağı, güvenliğini sağlamak amacıyla, çok sayıda matematiksel işlem yapmak durumundadır. Hash oranı uygun bir sayısal kısaltmanın yanına getirilen h/s (hash/saniye) cinsinden belirtilir: Örneğin, ağın 10 TH/s hash oranına varması demek, saniyede 10 trilyon hesap yapabilecek durumda olduğunu göstermektedir.

Blokzincir ve kripto para birimi işlemlerindeki bir hash oranı, belirli bir sürede yapılan “hash” işlemlerinin sayısı veya bir Bitcoin madencisinin performans hızı olarak tanımlanır.

Hash oranı, kripto para madenciliği ve blokzincir operasyonlarının lojistiğinde çok önemli bir faktördür. Bundan dolayı, Bitcoin topluluklarında sıklıkla değerlendirilen ve tartışılan bir parametredir.

En yaygın hash oranı ölçütlerinden birisi “saniyedeki hash” miktarıdır. Diğer bir deyişle, saniyede çözülen SHA-256 algoritmalarının sayısını ölçmek anlamına gelir. SHA-256, çeşitli sıkıştırma sistemleriyle karşılaştırılabilir bir sistemde bir bilgi bloğu alan ve bunu bir karmaya dönüştüren algoritmadır.

Bitcoin blokzincirindeki bir işlem dökümünün doğrulanabilmesi için SHA256 algoritması ile bir saniyede gerçekleştirilen deneme sayısını ifade etmektedir. Bitcoin madencileri herhangi bir blokta işlem yaptıkça, SHA-256 algoritmasının üzerinde çalıştığı metin dizileri oluştururlar. Daha sonra SHA-256’nın bir veri dizisini kaç kez “hash” ettiğini sayarak, hash oranını ölçerler.

Paribu

Türkiye’nin alanında öncü teknoloji şirketi ve lider kripto para işlem platformu.

 

MOBİL UYGULAMAMIZI İNDİRİN